Şarpele Glykon, piesă unică în lume, va părăsi Muzeul de Istorie şi Arheologie din Constanţa - Unde va putea fi admirat

Şarpele Glykon, piesă unică în lume, va părăsi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa. El va putea fi admirat de vizitatori într-o capitală europeană.

Iun 11, 2021 - 14:01
Urmărește-ne peGoogle news
Şarpele Glykon, piesă unică în lume, va părăsi Muzeul de Istorie şi Arheologie din Constanţa - Unde va putea fi admirat

În perioada septembrie 2021-martie 2022 va avea loc, la Madrid, Expoziţia Internaţională “Tezaure arheologice ale României – rădăcini dacice şi romane”, eveniment organizat sub coordonarea Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR), în parteneriat cu Muzeul de Arheologie din capitala Spaniei.

La această expoziţie, alături de alte 39 de muzee din ţară, participă şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC).

Contribuţia MINAC la acest eveniment este de 19 bunuri culturale de patrimoniu, din totalul de 835 de piese selectate la nivel naţional. Printre piesele din patrimoniul MINAC, selectate pentru această manifestare internaţională de mare anvergură, se numără şi faimoasa piesă Şarpele Glykon, unică în lume.

„Aceasta părăseşte clădirea Muzeului din Constanţa pentru prima dată de la descoperirea sa, petrecută în 1962. Celebra statuie va putea fi astfel admirată de o lume întreagă, marcând astfel un moment istoric, cel al împlinirii a 140 de ani de relaţii româno-spaniole”, spun reprezentanţii MINAC.

Piesa, descoperită la 1 aprilie 1962, laolaltă cu grupul sculpural Fortuna cu Pontus, aedicula cu dublă reprezentare a zeiţei Nemesis şi bustul zeiţei Isis, dar şi alte sculpturi şi bazoreliefuri romane, reprezintă o divinitate a binelui, protector al casei şi familiei.

Sculptat dintr-un singur bloc de marmură, Glykon are cap de oaie, păr şi urechi de om şi coadă de leu.