Salariile preoților din România - Salariul Patriarhului Daniel și grila de salarizare în funcție de fiecare categorie în parte

În 2022, salariile preoților pornesc de la 3.700 lei în cazul debutanților, și pot urca la peste 20.000 de lei, pentru cei care ocupă funcții de conducere în BOR.

Urmărește-ne peGoogle news
Salariile preoților din România - Salariul Patriarhului Daniel și grila de salarizare în funcție de fiecare categorie în parte
Foto: Creative Commons/Wikimedia - imagine cu caracter ilustrativ

Preoții care se află la început de drum sunt plătiți cu 3.700 de lei pe lună, în timp ce cei care au studii superioare primesc 300 de lei în plus și ajung la un câștig lunar de 4.000 de lei, potrivit Știrile Pro Tv.

Salariile de bază ale preoților:

  • Preoții debutanți cu studii superioare au un salariu de 3.700 lei
  • Preoții cu studii superioare și grad I au un salariu de 4.000 lei
  • Preoții cu studii superioare și grad II au un salariu de 3.900 lei
  • Preoții cu studii superioare și grad definitiv au un salariu de 3.850 lei
  • Preoții debutanți cu studii medii au un salariu de 3.550 lei
  • Preoții cu studii superioare și grad I au un salariu de 3.700 lei
  • Preoții cu sudii superioare și grad definitiv au un salariu de 3.550 lei

Patriarhul Daniel are un salariu de 23.930 de lei lunar. Patriarhului BOR i se atribuie funcția de președinte al Senatului sau Camerei Deputațiilor și prin urmare primește aceeași sumă lunară ca și aceștia, potrivit grilei de salarizare.

Preoții încadrați pe funcțiile de arhiepiscop major, mitropolit Biserica Ortodoxă Română și Biserica Romano Catolică sunt asimilați funcțiilor de secretari și chestori ai Senatului și al Camerei Deputațiilor și au o indemnizație lunară de 21.840 lei

Arhiepiscopii, șefii de cult (mitropolit, episcop, muftiu, sef rabin președinte uniune, președinte) sunt asimilați funcțiilor de miniștri și au o indemnizație lunară de 21.840 lei.

Episcopii, și episcopii vicari sunt asimilați funcțiilor de vicepreședinți ai comisiilor permanente ale Senatului și Camerei Deputațiilor și au indemnizație publică de 19.552 lei.

Cei încadrați în funcțiile de episcop-vicar, episcop-coajutor, episcop auxiliar și arhierul vicar sunt asimilați funcției de senator sau deputat și au o indemnizație publică de 18.720 lei.

Salariul preoților și al persoanului de cult este stabilit prin legea salarizării, la fel cum se întâmplă și cu salariile profesorilor și ale medicilor.