Rusia vrea să forțeze taxiurile să predea datele pasagerilor către serviciile de securitate

Rusia vrea să oblige taxiurile să transfere, în timp real, date despre pasageri către Serviciile ruse de Securitate (FSB), potrivit unui proiect de lege depus la Duma de Stat.

Urmărește-ne peGoogle news
Rusia vrea să forțeze taxiurile să predea datele pasagerilor către serviciile de securitate
Foto: Unsplash/ Imagine cu caracter ilustrativ

Acest document a fost elaborat de către Guvern şi a fost publicat miercuri pe site-ul Dumei de Stat.

În document se prevede ca serviciile de taximetrie, foarte populare în Rusia, folosite prin aplicaţii pe mobil, să fie obligate să furnizeze FSB în timp real un acces la bazele de date ale comenzilor.

”Aceasta este o măsură foarte dificil de pus în aplicare. Însă asta nu înseamnă că nu este necesară”, a declarat agenţiei de presă RIA Novosti deputatul Adalbi Şhagoşev, un membru al Comitetului pentru Securitate şi Luptă împotriva Corupţiei din cadrul Dumei de Stat.

El subliniază că este vorba despre o problemă de ”securitate” naţională.

În prezent, FSB poate obţine aceste informaţii, dacă depune o cerere oficială la companii, care au la dispoziţie un termen de 30 de zile pentru a răspunde, potrivit preşedintei Consiliului Civil pentru Dezvoltarea Taximetriei în regiunile ruse, Irina Zaripova.

”Mulţi sunt îngroziţi că FSB-ul poate primi oricând, în timp real, informaţii despre pasageri”, declara ea, la sfârşitul lui martie, postului rus de radio Kommersant FM, când această ideea a fost evocată prima oară de către Ministerul rus al Transporturilor.

Însă, atunci când este vorba despre securitatea naţională, foarte adesea există situaţii în care s-a întâmplat ceva, iar agenţii FSB au nevoie să aibă aceste date practic într-o oră, pentru a elucida o crimă sau a o împiedica”, dădea ea asigurări, subliniind că ”nimeni nu va monitoriza aceste date de dimineaţa şi până seara”.

”Acest lucru depăşeşte limitele. Să fii urmărit împotriva voinţei tale, fără permisiune... Prefer să nu mai folosesc taxiul”, a declarat AFP, la Moscova, o studentă la Economie, Iaşa Aliev, în vârstă de 23 de ani, un angajată a servciului de asistenţă a clienţilor al Yandex.

Este ”ciudat”, ”dar cred că chiar şi fără asta ei ştiu deja totul”, afirmă ea.

Rusia a sporit restricţiile libertăților publice după ce a lansat o ofensivă militară în Ucraina, la 24 februarie.

Astfel, a fost blocat accesul la reţelele de socializare populare precum Instagram, Facebook şi Twitter, iar autoritățile au dat în judecată grupul Meta, pe care-l acuză de răspândirea unor ”îndemnuri la crimă” împotriva ruşilor.

Rusia şi-a consolidat, de asemenea, aresenalul legislativ care-i permite să pedepsească cu amenzi grele sau cu închisoarea orice persoană găsită vinovată de ”discreditarea” armatei sau de publicarea unor ”informaţii false” despre aceasta.