Rusia ignoră decizia Curții Internaționale de Justiție privind oprirea invaziei în Ucraina: „Nu o putem lua în considerare”

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a făcut primele declaraţii referitoare la decizia Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga prin care s-a ordonat Rusiei să suspende imediat operaţiunile militare din Ucraina.

Mar 17, 2022 - 14:04
Urmărește-ne peGoogle news
Rusia ignoră decizia Curții Internaționale de Justiție privind oprirea invaziei în Ucraina: „Nu o putem lua în considerare”
Foto: MFA Russia/ Twitter
"Nu vom putea ţine cont de această decizie", a transmis, joi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Digi24 și Adevărul.ro.
 
Peskov a subliniat în declaraţia sa că cele două părţi, Rusia şi Ucraina, trebuie să ajungă la un acord pentru ca decizia să fie pusă în aplicare. "În acest caz, niciun acord nu este posibil", a afirmat reprezentantul Kremlinului.
 
Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cea mai înaltă instanţă ONU, a dispus miercuri ca Rusia să-şi suspende imediat operaţiunile militare în Ucraina
 
Federaţia Rusă este necesar să suspende imediat operaţiunile militare pe care le-a început la 24 februarie 2022 pe teritoriul ucrainean”, declarat preşedinta CIJ, cu sediul la Haga, Joan Donoghue.
 
Curtea este perfect conştientă de amploarea tragediei umane care loc în Ucrana”, a adăugat Donoghue.
 
Curtea este profund îngrijorată de folosirea forţei de către Federaţia rusă în Ucraina, care ridică probleme de drept internaţional foarte grave”, a subliniat Joan Donoghue, care a anunţat măsuri provizorii.

„Delegația noastră face eforturi colosale și demonstrează mai multă disponibilitate față de cealaltă parte”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de The Guardian.

Întrebat despre versiunea unui plan de pace în 15 puncte prezentată miercuri de Financial Times, Peskov a spus pentru Reuters: „Nu este corect. Există elemente care sunt corecte, dar în general este incorect”.

El a mai susținut că Kremlinul va anunța progrese în negocierile cu Ucraina atunci când acestea vor exista. „Totuși, adresați Financial Times toate celelalte întrebări”, a mai afirmat Peskov.

Financial Times a scris miercuri, citând 3 surse apropiate de discuții, că Ucraina și Rusia au redactat o primă versiune a unui plan de pace ce include 15 puncte, printre care încetarea focului și retragerea trupelor rusești dacă Kievul își declară neutralitatea și acceptă o limită asupra forțelor sale armate.