Rusia „ia în considerare” întâlnirea cu reprezentanții NATO, în ianuarie

Rusia a primit o propunere NATO de a începe discuţiile referitoare la îngrijorările de securitate ale Moscovei pe 12 ianuarie şi o ia în considerare, a relatat duminică agenţia de presă TASS, care citează Ministerul de Externe rus, transmite Reuters, potrivit Hotnews.

Dec 27, 2021 - 09:36
Urmărește-ne peGoogle news
Rusia „ia în considerare” întâlnirea cu reprezentanții NATO, în ianuarie
Foto: Kremlin

Rusia, care a deranjat Occidentul cu o desfăşurare de trupe în apropierea Ucrainei, a dezvăluit săptămâna trecută o listă de propuneri de securitate pe care doreşte să le negocieze, inclusiv o promisiune a NATO că va renunţa la orice activitate militară în Europa de Est şi Ucraina.

Am primit deja această ofertă (a NATO) şi o luăm în considerare”, a relatat TASS, citând Ministerul de Externe.

Statele Unite şi Ucraina spun că Rusia ar putea pregăti o invazie a fostului său vecin sovietic. Rusia neagă acest lucru şi spune că relaţia din ce în ce mai apropiată a Ucrainei cu NATO a determinat escaladarea conflictului. Rusia a comparat situaţia cu criza rachetelor din Cuba din 1962, când lumea a ajuns în pragul războiului nuclear.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat joi că Rusia vrea să evite conflictul, dar că are nevoie de un răspuns ”imediat” din partea Statelor Unite şi a aliaţilor săi la cererile sale de garanţii de securitate.

Moscova a spus că se aşteaptă ca discuţiile cu oficialii americani pe această temă să înceapă în ianuarie, la Geneva.

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a spus că unele dintre propunerile de securitate ale Rusiei sunt în mod evident inacceptabile, dar că Washingtonul va răspunde cu idei mai concrete cu privire la formatul oricăror discuţii.

Într-un interviu la emisiunea ”Face The Nation” de la CBS, vicepreşedintele Kamala Harris a declarat că Washingtonul a purtat discuţii directe cu Moscova despre această problemă şi a reiterat angajamentul SUA faţă de integritatea teritorială a Ucrainei.

Am fost foarte clar că suntem pregătiţi să emitem sancţiuni aşa cum nu aţi văzut până acum”, a spus Harris, dar a refuzat să detalieze care ar fi acestea.

Statele Unite, Uniunea Europeană şi Grupul celor Şapte l-au avertizat cu toţii pe Putin că se va confrunta cu ”consecinţe masive”, inclusiv sancţiuni economice dure în cazul oricărei noi agresiuni ruse.

Cererile Kremlinului conţin elemente - precum un drept de veto efectiv al Rusiei asupra viitoarei aderări la NATO a Ucrainei - pe care Occidentul le-a respins deja. Altele ar presupune îndepărtarea armelor nucleare americane din Europa şi retragerea batalioanelor multinaţionale NATO din Polonia şi din statele baltice Estonia, Letonia şi Lituania, care au fost cândva în Uniunea Sovietică.

Un oficial al administraţiei Biden, într-un discuţie cu reporterii de vineri, a declarat că Washingtonul a luat notă de preocupările exprimate de Moscova şi că este gata să se angajeze în discuţii cu Rusia de la începutul lunii ianuarie, dar că nu au fost stabilite o anumită dată şi o locaţie.