Rusia anunţă că va deschide coridoare umanitare zilnice spre Rusia - ONU susţine accelerarea transferului refugiaților din Ucraina în România prin Republica Moldova

Rusia a afirmat joi, 10 martie, că va deschide în fiecare zi coridoare umanitare pentru a permite ucrainenilor care fug de lupte să ajungă pe teritoriul său, în timp ce Kievul solicită coridoare care să permită evacuarea civililor în interiorul Ucrainei, transmite AFP.

Mar 10, 2022 - 23:51
Urmărește-ne peGoogle news
Rusia anunţă că va deschide coridoare umanitare zilnice spre Rusia - ONU susţine accelerarea transferului refugiaților din Ucraina în România prin Republica Moldova
Foto: NEXTA

"Anunţăm oficial că coridoare umanitare pentru Federaţia Rusă vor fi deschise de acum înainte unilateral, fără coordonare, în fiecare zi de la ora 10.00 (07.00 GMT)", a declarat un înalt responsabil al Ministerului rus al Apărării, Mihail Mizinţev, citat într-un comunicat.

Coridoarele care merg "în alte direcţii" vor fi negociate de la caz la caz cu autorităţile ucrainene, a adăugat Mizinţev.

"Garantăm securitate totală în teritoriile controlate de forţele armate ruse", a continuat el, solicitând Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) şi Naţiunilor Unite "să lucreze la faţa locului cu autorităţile ucrainene pentru a informa populaţia despre această iniţiativă".

El a afirmat că Moscova a evacuat deja "peste 187.000 de persoane" în Rusia, o cifră care nu poate fi verificată însă în mod independent.

Numeroşi civili sunt blocaţi în oraşe înconjurate de armata rusă în Ucraina, adesea forţaţi să se ascundă în pivniţe pentru a se proteja de bombardamente.

Trei runde recente de discuţii între negociatori ruşi şi ucraineni au condus la mai multe armistiţii locale şi la deschiderea unor coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din oraşele încercuite.

Ruşii şi ucrainenii s-au acuzat reciproc în mai multe rânduri că au încălcat aceste acord.

ONU susţine iniţiativa de a accelera transferul persoanelor care fug din Ucraina în România prin Republica Moldova

Agenţia ONU pentru Refugiaţi a transmis acest lucru joi, potrivit unui comunicat citat de hotnews.

Guvernele Republicii Moldova şi României, susţinute de Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), au pus în aplicare transferul persoanelor care au fugit din Ucraina, inclusiv a cetăţenilor din ţări terţe, din sudul Moldovei în România, o călătorie de aproximativ 230 de kilometri. Primul convoi a plecat joi dimineaţa, de la Punctul de Trecere a Frontierei Palanca, transportând 250 de refugiaţi la Huşi, în România.

Până joi, peste 300.000 de persoane au fugit din Ucraina în Republica Moldova, iar 83.000 de refugiaţi au rămas în ţară şi este posibil să vină mult mai mulţi, dacă situaţia din sud-vestul Ucrainei se va deteriora, atrage atenţia Agenţia ONU pentru Refugiaţi.

Conform sursei citate, Guvernul României face "un pas în faţă cu generozitate", în semn de solidaritate cu Republica Moldova, pentru a o sprijini în gestionarea primirii acestor refugiaţi, care fug în număr mare din Ucraina.

"Suntem recunoscători Guvernelor Republicii Moldova şi României, precum şi tuturor ţărilor învecinate cu Ucraina pentru răspunsul lor rapid şi pentru generozitate", a declarat Lars Johan Lonnback, şeful misiunii OIM în Moldova.