Rusia, amenințare directă către țările din UE și NATO: „Risc enorm pentru aviația civilă și alte mijloace de transport din Europa și nu numai”

Purtătorul de cuvânt al ministerului rus de externe a postat un nou mesaj pe Twitter, la scurt timp după întânirea dintre Serghei Lavrov și Dmitro Kuleba, din Turcia.

Mar 10, 2022 - 13:31
Mar 10, 2022 - 13:45
Urmărește-ne peGoogle news
Rusia, amenințare directă către țările din UE și NATO: „Risc enorm pentru aviația civilă și alte mijloace de transport din Europa și nu numai”
Foto: MFA Russia/ Twitter

Purtătorul de cuvânt al ministerului rus de Externe, Maria Zaharova: „Facem apel la țările UE și NATO să înceteze să furnizeze în neștiință regimului neviabil de la Kiev arme și sisteme de apărare, pentru a evita riscul enorm pentru aviația civilă și alte mijloace de transport în Europa și nu numai.”

Comunicatul ministerului rus de Externe:

Țările occidentale au început transporturi pe scară largă către Ucraina de echipamente Stinger MANPADS, care sunt folosite pentru a ataca ținte terestre și de deasupra apei, de la o distanță de până la 8 km și de la o altitudine de până la 3,5 km, precum și alte sisteme portabile, printre care și ATMW Javelins, NLAW și Carl Gustaf, care, fără a exagera, sunt cele mai sensibile tipuri de arme.

Oamenii din spatele acestor transporturi sunt cu siguranță conștienți de amenințarea tot mai mare ca aceste arme de înaltă precizie să ajungă în mâinile teroriștilor sau a unor grupuri armate ilegale, nu numai în Ucraina, ci și în Europa. Este doar o chestiune de timp până când aceste arme ajung pe piața gri sau în mâinile teroriștilor. MANPADS reprezintă un mare pericol pentru aviația civilă, iar ATMW-urile reprezintă o amenințare pentru transportul feroviar și infrastructura.

Capitalele occidentale ignoră grosolan o serie de acorduri internaționale menite să minimizeze riscul ca MANPADS să cadă în mâinile unor elemente teroriste sau criminale, cum ar fi Rezoluția AGNU din 2007 62/40 privind Prevenirea transferului ilicit și a accesului neautorizat la și a utilizării omului -Sisteme portabile de apărare aeriană și elemente pentru controlul exporturilor de sisteme portabile de apărare aeriană (MANPADS) adoptate în 2003, care au fost convenite în cadrul Acordului de la Wassenaar privind controalele exporturilor de arme convenționale și de bunuri și tehnologii cu dublă utilizare.

Documentele de mai sus prevăd adoptarea, la nivel național, a unor măsuri stricte de control a exportului de MANPADS, schimbul de informații privind starea inventarului și exporturilor MANPADS, asigurând depozitarea fiabilă a acestui tip de arme de înaltă tehnologie, precum și precum distrugerea MANPADS-urilor atunci când numărul acestora depășește un nivel necesar pentru securitatea națională.

În cadrul rezoluției Parlamentului European din 2018 Exporturile de arme: punerea în aplicare a poziției comune, neglijența manifestată de un număr de țări UE în ceea ce privește reexportarea echipamentelor militare (inclusiv cele mai sensibile echipamente), care este adesea efectuată sub încălcare gravă, a fost luată în considerare termenii și condițiile prevăzute de certificatele eliberate utilizatorilor finali.

Oficialul de la Bruxelles preferă să păstreze un profil scăzut în această chestiune, fiind în același timp conștient de faptul că de mulți ani grupurile infracționale europene primesc un număr semnificativ de arme de calibru mic și arme ușoare din Kosovo și Ucraina, precum și din Bulgaria și România, care au crescut de multe ori producția pirat de modele de arme rusești/sovietice sub licențe expirate sau chiar fără ele.

În acest sens, reamintim reprezentanților Occidentului sumele exagerate de bani care, la începutul anilor 2000, au intrat în distrugerea surplusului de MANPADS în Bosnia și Herțegovina, Ungaria, Muntenegru, Macedonia, Cambodgia și Nicaragua, care a fost inițiat în cadrul Parteneriatului programul pentru pace. De exemplu, aproximativ 3.000 de MANPADS în surplus au fost eliminate numai din arsenalele forțelor armate ucrainene. Alte măsuri similare includ programul pe termen lung al Pentagonului de a răscumpăra MANPADS Stinger, care fuseseră anterior furnizate de americani în Afganistan, de la mujahidini, teroriștii Al-Qaeda și Mișcarea Islamică a extremiștilor din Uzbekistan.

În mod clar, lecțiile nu au fost învățate. Situația politică actuală pe fondul dictaturii flagrante a Statelor Unite a provocat schimbări fundamentale în principiile de bază ale controlului asupra neproliferării unor tipuri deosebit de sensibile de arme care au fost promovate de UE de mulți ani cu sprijinul neclintit al parteneri cu mentalitate din Africa și America Latină, nu numai în cadrul ONU, ci și pe platforma oferită de Tratatul internațional privind comerțul cu arme. În acest sens, putem presupune cu siguranță că „Occidentul colectiv” a dat startul răspândirii pe scară largă a celor mai periculoase arme din întreaga lume.

Încă o dată, facem apel la țările UE și NATO să oprească transferurile necugetate către regimul neviabil de la Kiev cu cele mai noi sisteme de arme, pentru a evita riscul enorm pentru aviația civilă internațională și alte mijloace de transport din Europa și dincolo de acesta.