Rusia a început exercițiile cu armament real, în apropierea granițelor cu Ucraina și Belarus

Trei mii de soldaţi ruşi au început marți exerciţii cu armament real, inclusiv tancuri, în regiuni din apropierea graniţelor cu Ucraina şi Belarus.

Ian 12, 2022 - 09:48
Urmărește-ne peGoogle news
Rusia a început exercițiile cu armament real, în apropierea granițelor cu Ucraina și Belarus

Au loc la câteva ore după o primă rundă a discuțiilor ruso-americane, de la Geneva, pe tema tensiunilor de la granița Ucrainei. Dialogul nu ar oferi motive de optimism, spun oficialii de la Kremlin.

Anunţul privind exerciţiile militare a fost făcut de armata rusă a doua zi după prima rundă a consultărilor cu americanii, pe tema propunerilor de securitate ale Moscovei.

Rusia a adunat peste 100.000 de soldaţi la graniţa cu Ucraina şi a cerut alianţei nord-atlantice să nu ia în calcul primirea fostei republici sovietice în NATO şi să nu continue extinderea spre Est. Washingtonul a punctat că astfel de solicitări sunt inacceptabile.

Tot după prima rundă a discuțiilor de la Geneva, oficialii Statelor Unite au spus că este “prea devreme să-și dea seama dacă ruşii sunt gata să negocieze serios”.

Acum au la graniţa 100.000 de militari, evident, dacă-i retrag în cazărmi asta ar fi o cale certă de detensionare”, a declarat Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt de la Casa Albă, când a fost întrebată ce ar trebui să facă rușii pentru a arată că aleg calea diplomatică.

Ce putem spune cu certitudine este ca mobilizarea militară rusească de la graniţe nu a scăzut. Ruşii îşi menţin o forţă considerabilă în est, în nord şi chiar în sud. N-am observat schimbări majore în această privinţă”, a adăugat și purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Moscova “poate utiliza aceste discuţii pentru a pretinde că diplomaţia nu funcţionează”, pentru ca apoi să-şi continue acţiunile agresive, mai susține oficialul de la Casa Albă.

După cele 8 ore de discuţii tensionate de la Geneva, cele două părţi şi-au exprimat totuși dorinţa de a continua dialogul. Astăzi, la Bruxelles, are loc o reuniune NATO-Rusia, urmată de o întâlnire joi, la Viena, a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

Știrile ProTV