Românii afectați de penele de curent vor fi despăgubiți - Ordinul ANRE a fost publicat în Monitorul Oficial

Consumatorii afectaţi de pene de electricitate vor fi compensaţi cu până la 300 de lei. Decizia, luată de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, a fost publicată în Monitorul Oficial. În plus, furnizorii de energie electrică vor fi sancționați și pentru relația pe care o au cu clienții, cu amenzi între 10.000 și 200.000 de lei.

Iul 10, 2021 - 09:48
Urmărește-ne peGoogle news
Românii afectați de penele de curent vor fi despăgubiți - Ordinul ANRE a fost publicat în Monitorul Oficial

Potrivit ANRE, distribuitorii de energie electrică vor plăti despăgubiri pentru clienții afectați de întreruperile neplanificate chiar și de trei secunde. Valoarea compensațiilor va fi cuprinsă între 5 și 300 de lei, în funcţie de numărul de întreruperi. 

Ordinul aprobat de ANRE prevede ca întreruperile scurte, între 3 secunde și 3 minute, ale furnizării de energie electrică să fie incluse în categoria întreruperilor care se monitorizează și pentru care operatorii de distribuție sunt obligați să acorde compensații la depășirea numărului maxim stabilit prin standard. 

Astfel, pentru fiecare astfel de depășire, furnizorii de energie electrică vor acorda compensații financiare tuturor utilizatorilor afectați:

- înaltă tensiune: 300 de lei pentru peste 10 întreruperi pe an
- medie tensiune: 10 lei pentru peste 10 întreruperi pe săptămână
- joasă tensiune: 5 lei pentru peste 10 întreruperi pe săptămână.

ANRE a luat măsuri și pentru îmbunătățirea relațiilor cu clienții, stabilind mai multe intervale de timp în care apelurile utilizatorilor trebuie preluate de operatorii telefonici ai furnizorilor de energie, potrivit standardului de performanță:

- maximum 30 de secunde de la inițierea apelului de către utilizator  până la preluarea acestuia, fără intervenția operatorului uman;
- maximum 180 de secunde de la preluarea apelului pentru posibilitatea utilizatorului de a selecta opțiunea de a transfera apelul la un operator uman;
- maximum 20 de minute de la preluarea apelului pentru începerea convorbirii utilizatorului cu un operator uman.

În cazul în care nu vor fi respectate intervalele prevăzute de noul Ordin ANRE, furnizorii de energie electrică riscă o amendă de la 10.000 până la 200.000 de lei. Deși numărul de apeluri telefonice pentru care nu sunt respectate intervalele de timp menționate anterior este doar monitorizat, sancțiunile pot fi date conform prevederilor Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare.

Pe lângă cele două categorii de măsuri, ANRE a decis să ofere posibilitatea consumatorilor de a-și monta pe cheltuiala proprie analizoare de calitate care pot fi folosite în relațiile contractuale dintre aceștia și operatorii de distribuție de la începutul anului viitor.

Sancțiunile prevăzute pentru nerespectarea indicatorilor de performanță privind calitatea curbei de tensiune, operatorul de distribuție e obligat să acorde compensații:

- pentru persoane juridice: 270 de lei la 110kV, respectiv 130 de lei la JT și MT pentru fiecare perioadă de monitorizare;
- pentru persoane fizice: 270 de lei la 110kV, respectiv 70 de lei la JT și MT pentru fiecare perioadă de monitorizare.

Racordarea trebuie să se realizeze în maxim 90 de zile în cazul clienților casnici și finali noncasnici ale căror locuri de consum sunt alimentate prin instalații de racordare cu lungimi de până la 2500 de metri. Pentru nerespectarea acestui indicator s-a prevăzut un cuantum al compensației de 100 de lei.