Republica Moldova refuză propunerea unor parteneri occidentali de a fi înarmată la standardele NATO

Ministerul de Externe al Republicii Moldova a reacţionat luni la declaraţiile Ministrului britanic de Externe Liz Truss, conform cărora Republica Moldova ar trebui să fie „echipată conform standardelor NATO”.

Urmărește-ne peGoogle news
Republica Moldova refuză propunerea unor parteneri occidentali de a fi înarmată la standardele NATO
Foto: Pixabay/ Imagine cu caracter ilustrativ

Astfel, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Republica Moldova, Daniel Vodă, a spus că un element central al cooperării țării cu NATO prin Parteneriatul pentru Pace este respectarea neutralității constituționale a Republicii Moldova, potrivit Deschide.md.

Autorităţile Republicii Moldova „promovează o agendă transparentă, bine cunoscută cetăţenilor şi partenerilor noştri. Totodată, ţinem să reamintim faptul că cooperarea noastră cu NATO se desfăşoară în cadrul Parteneriatului pentru Pace, principalul instrument al acestei cooperări fiind Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP),” a spus Vodă.

Șeful diplomației moldovene subliniază principiul neutralității constituționale a Republicii Moldova

Unul din elementele centrale ale acestui parteneriat ţine de importanţa respectării principiului neutralităţii constituţionale a ţării noastre de către toţi actorii vizaţi,” a adăugat reprezentantul diplomației moldovene.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova al fostului preşedinte pro-Kremlin, Igor Dodon, a cerut explicaţii guvernării, criticând „tentativele Occidentului de a încălca neutralitatea Republicii Moldova”.

Reacţia MAE moldovean intervine după ce declaraţia făcută săptămâna trecută de şefa diplomaţiei britanice a suscitat acuzaţii din partea opoziţiei pro-Kremlin din Parlamentul de la Chişinău la adresa Guvernului.

Într-un comunicat de presă, Partidul Socialiştilor afirmă că „această declaraţie a fost făcută fără să fi avut loc discuţii publice cu reprezentanţii conducerii de vârf a Republicii Moldova” și aduce acuzații la adresa guvernării de la Chişinău.

„Dacă însă între Republica Moldova şi Marea Britanie şi/sau alte ţări membre ale NATO au avut loc anumite consultări care s-au desfăşurat ‘în culise’, în spatele poporului Republica Moldova, Partidul Socialiştilor le condamnă cu fermitate şi cere de la aparatul preşedintelui, Guvern, Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, majorităţii parlamentare să ofere de urgenţă explicaţii publicului larg,” a mai transmis partidul de stânga într-un comunicat.

De asemenea, Rusia a declarat luni că va urmări atent reacţiile oficialilor din Republica Moldova la propunerea unor ţări NATO de a-i livra armament.

Suscită surprindere nu atât declaraţiile Marii Britanii, cât posibila reacţie a Chişinăului. Dar vom monitoriza reacţiile la aceste declaraţii, având în vedere că Constituţia Republicii Moldova precizează clar statutul său de neutralitate,” a declarat viceministrul de externe Andrei Rudenko, citat de TASS.

Tot luni, un grup de congresmeni americani care se află într-o vizită de lucru la Chişinău au declarat că SUA sunt gata să ofere armament Republicii Moldova dacă vor primi o cerere în acest sens din partea Chişinăului.

Oficialii americani au spus că au votat un pachet de sprijin pentru Ucraina şi Republica Moldova în valoare de 40 de miliarde de dolari. Este vorba de asistenţă umanitară şi militară, dar deocamdată nu se ştie ce sumă va reveni Republicii Moldova.