Republica Moldova a primit chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la UE - Mesajul președintelui Klaus Iohannis

Republica Moldova a primit chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la UE. Documentul i-a fost transmis astăzi, la Luxemburg, vicepremierului Nicu Popescu, ministru de externe, de către comisarul pentru vecinătate şi extindere Olivér Várhelyi, transmite IPN, citat de adevărul.ro.

Apr 11, 2022 - 16:51
Urmărește-ne peGoogle news
Republica Moldova a primit chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la UE - Mesajul președintelui Klaus Iohannis
Foto: Nicu Popescu/Twitter

Răspunsurile pe care le vom oferi întrebărilor din acest chestionar vor reprezenta radiografia situaţiei noastre de moment, arătând cât suntem de pregătiţi pentru aderarea la Uniunea Europeană şi, în acelaşi timp, ne vor indica unde trebuie să depunem eforturi suplimentare”, a declarat şeful diplomaţiei moldoveneşti.

Nicu Popescu a subliniat că Republica Moldova îşi accelerează parcursul european.

Am reiterat că suntem parte a Europei nu doar geografic, dar şi prin identitatea pe care o purtăm, valorile pe care le împărtăşim, prin limba română, limba oficială a UE pe care o vorbim, şi prin istoria comună pe care o avem”, a adăugat Nicu Popescu.

Potrivit vicepremierului, urmează o perioadă de muncă intensă. Instituţiile sunt pregătite să furnizeze informaţiile necesare în cel mai scurt timp. În proces vor fi implicate nu numai autorităţile, ci şi societatea civilă „pentru că aderarea la Uniunea Europeană reprezintă un proiect de ţară care vizează viitorul fiecăruia dintre noi”.

Odată în plus dorim să demonstrăm că suntem o ţară în care democraţia funcţionează, reformele sunt posibile, procesele de transformare dau rezultate iar viitorul nostru european este ireversibil!”, a mai spus Nicu Popescu.

România este alături de Republica Moldova și îi oferă tot sprijinul, a transmis cu această ocazie și președintele Klaus Iohannis.

Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a declarat, luni că acest pas este unul foarte important pentru parcursul acestor țări (Georgia și Moldova) către aderarea la Uniunea Europeană.

„Am discutat cu colegul meu din Republica Moldova, ministrul Nicu Popescu, săptămâna trecută, la Berlin. A solicitat sprijin în completarea chestionarului, iar România este, desigur, dispusă să își ofere acest sprijin. După cum știți, România este un susținător foarte ferm al perspectivei europene pentru Ucraina, Republica Moldova și Georgia și vom acorda asistență pentru ca acest proces să fie cât mai lin cu putință.

Este important ca răspunsurile la acest chestionar să fie transmise cât mai curând, dar nu putem spune de pe acum care sunt termenele-limită exacte pentru acest proces întrucât știm, din propria noastră experiență, că procesul de aderare la Uniunea Europeană presupune muncă temeinică și progrese complexe, pe toate palierele”, a subliniat Bogdan Aurescu.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, împreună cu preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, şi cu prim-ministrul Natalia Gavriliţa, au semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană în data de 3 martie.