Regizorul Alexandru Belc, premiat la Cannes pentru „Metronom”

Metronom, în regia lui Alexandru Belc, a câștigat premiul pentru cea mai bună regie la Cannes.

Mai 27, 2022 - 22:53
Urmărește-ne peGoogle news
Regizorul Alexandru Belc, premiat la Cannes pentru „Metronom”
Foto: Metronom/Festival de Cannes

Producția evocă România anilor ’70 și mecanismele de represiune ale Securității printr-o poveste de iubire între doi adolescenți, marcată de trădare, libertate și iertare.

Acesta a participat la secţiunea „Un Certain Regard”.

Potrivit sinopsisului filmului, în timp ce Ion Ţiriac şi Ilie Năstase joacă Finala Cupei Davis împotriva Americii în 1972, doi liceeni se iubesc şi scriu scrisori la emisiunea “Metronom” de la Europa Liberă. Când el primeşte aprobarea să plece definitiv din ţară, împreună cu familia, ei ştiu că trebuie să se despartă, dar nu se aşteptau ca ultimele zile împreună să devină hotărâtoare pentru întreaga lor viaţă.

“Este o perioadă pe care am cunoscut-o la început prin muzică: Janis Joplin, Doors, Mircea Florian. Filmul e povestea unei generaţii care a râvnit la libertate, o generaţie pusă la încercare de regimul comunist al anilor ’70. E o poveste de iubire între doi adolescenţi, dar şi o poveste personală despre trădare, libertate, iertare”, a declarat Alexandru Belc, care semnează scenariul şi regia filmului, potrivit Știrilor ProTV.

Metronom” este o producţie Strada Film Internaţional (România), Midralgar (Franţa) şi Chainsaw Europe.

“Un Certain Regard prezintă filme ce redau o viziune specială asupra lumii şi adună, în fiecare an, cineaşti unici din întreaga lume într-o selecţie plină de diversitate şi aplomb”, a declarat Thierry Fremaux, directorul festivalului de la Cannes, care a ajuns anul acesta la cea de-a 75-a ediţie.