Referendumul din Buzău nu a fost validat - Locuitorii din Țintești sperau la canalizare și trotuare

​​Unirea municipiului Buzău cu comuna Țințești, în urma unui referendum, era dată ca exemplu de Emil Boc când a propus o lege care să faciliteze unificarea administrativă a municipiilor cu unitățile administrativ-teritoriale limitrofe. Referendumul nu a fost însă validat. Motivul: nu a fost atins pragul de prezență de 30% în ambele localități.

Sep 27, 2021 - 12:07
Urmărește-ne peGoogle news
Referendumul din Buzău nu a fost validat - Locuitorii din Țintești sperau la canalizare și trotuare
Dacă la Țintești pragul electoral a fost depășit cu mult, la Buzău nu au ieșit la vot decât 11.159 alegători, adică 10,68% din totalul votanților.
Dragi buzoieni, Respect decizia dumneavoastră de a nu uni municipiul Buzău cu comuna Țintești! Dar, indiferent de acest rezultat, cred cu tărie că un vot pozitiv ar fi dat o șansă mult mai mare unui Buzău de top, în România”, a scris pe Facebook primarul Buzăului, Constantin Toma.

Dacă cele două unităţi administrativ teritoriale s-ar fi unit, suprafaţa municipiului aproape s-ar fi dublat, ceea ce ar fi permis, spun iniţiatorii, dezvoltarea municipiului, atragerea de noi investiţii, mai multe locuri de muncă şi construirea de locuinţe pentru tinerele familii.

Comuna care spera să se unească cu municipiul Buzău are o suprafață aproape egală cu cea a oraşului reşedinţă de judeţ. 

Pentru organizarea referendumului, Primăria Buzău a cheltuit peste 15 milioane de lei. La nivel național este cel de-al doilea referendum de unire a două localităţi, după ce în 2015 Oradea a încercat acelaşi lucru cu Sânmartin - şi nu a reuşit.

Asociația Municipiilor din România (AMR) condusă de primarul Clujului, Emil Boc, a cerut în iulie ajutor Guvernului și partidelor parlamentare pentru susținerea unui proiect de lege care să faciliteze unificarea administrativă a municipiilor cu unitățile administrativ-teritoriale limitrofe.
Astăzi avem pe ordinea de zi, un proiect de rezoluție prin care vrem să ne adresăm Guvernului și partidelor parlamentare pentru a susține un proiect de lege în parlament pentru a facilita unificarea administrativ voluntară a municipiilor cu una sau mai multe UAT limitrofe. Până când se finalizează reforma administrativă a țării nu putem rămâne pe loc. (...) Acest proiect de rezoluție propune ca în cazul reunificării voluntare a unei UAT cu municipiul resedință de județ în vederea realizării zonei metropolitane să se acorde anumite facilități administrative”, a declarat Boc, la vremea respectivă, dând exemplul referendumului de la Buzău.