Recensământul general agricol: Importurile de carne au crescut în România, iar efectivele de porci din ferme s-au redus considerabil în ultimii 10 ani

România a pierdut în ultimii 10 ani o treime din efectivele de porci din ferme și a ajuns astfel să importe tot mai multă carne, arată rezultatele provizorii ale recensământului general agricol. Din cauza pestei porcine, unii fermieri s-au orientat spre creșterea caprelor și a oilor, astfel că, în ultimii ani, numărul acestora s-a mărit.

Mar 24, 2022 - 21:39
Urmărește-ne peGoogle news
Recensământul general agricol: Importurile de carne au crescut în România, iar efectivele de porci din ferme s-au redus considerabil în ultimii 10 ani
Foto: Unsplash/ Imagine cu caracter ilustrativ

Efectivele de porci din România au scăzut de la aproape 8,3 milioane în anul 2002, la mai puțin de 3,6 milioane în 2020, arată datele preliminarii ale recensământului agricol, potrivit Știrilor TVR. România rămâne totuși pe locul 9 în Uniunea Europeană în topul condus de Spania și Germania.

În ultimii ani, din cauza pestei porcine, mulți fermieri s-au reorientat și au început să crească oi și capre. De la 744 de mii în urmă cu 18 ani, efectivele de capre au depășit 1,2 milioane în 2020. La nivel european, țara noastră este acum pe locul doi după Spania.

Față de acum 10 ani, numărul exploatațiilor agricole a scăzut în România cu 25%.

Fermierii au propriile explicații și spun că subvențiile alocate sunt mult prea mici, în comparație cu costurile de producție.

În aceste condiții, importurile de produse agroalimentare sunt în continuare mai mari decât exporturile.

România rămâne campioană la exportul de porumb, grâu și semințe de floarea-soarelui, acestea sunt principalele produse agroalimentare pe care le vindem în afara țării, dar și tutun în valoare de 723 milioane de euro.

Principalul produs pe care îl importăm e carnea de porc (anul trecut valoarea acestor importuri a ajuns la 609 milioane de euro), dar și produse de patiserie, brânză și caș.

Peste 80% dintre importurile de produse agroalimentare provin din spațiul intracomunitar.

Sursa: Știrile TVR