Raed Arafat: Până la publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial, măsurile rămân valabile

Raed Arafat, a explicat că, după ce decizia CCR referitoare la portul măştii în exterior se publică în Monitorul Oficial, există o perioadă de 45 de zile în care poate fi remediată problema care a dus la declararea OUG ca fiind neconstituţională.

Urmărește-ne peGoogle news
Raed Arafat: Până la publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial, măsurile rămân valabile
Foto: Guvernul României

Pe durata celor 45 e zile aplicarea prevederilor se suspendă ”dacă nu se corectează înainte”. Arafat a precizat că în interior masca rămâne obligatorie, iar renunţarea la ea ar fi riscantă, notează Adevărul.ro.

Este o decizie asupra procedurii (...) lipseşte avizul Consiliului Legislativ care este aviz consultativ, dar obligatoriu să fie luat (...) Până se publică, măsurile rămân valabile, cât va trebui să rămână. După ce se publică, există 45 de zile perioadă de corectare, timp în care se suspendă, asta dacă nu se corectează înainte. La acest moment, până la publicare măsurile rămân valabile, după publicare 45 de zile este timpul în care trebuie corectat ce spune CCR şi trebuie adus în legalitate şi apoi măsurile”, a declarat, marţi seară, Raed Arafat.

Potrivit acestuia, în momentul în care se publică în Monitorul Oficial decizia CCR nu mai purtăm masca în spaţii deschise, dar în spaţii închise rămâne valabil.

Întrebat despre renunţarea la masca de protecţie în spaţii închise, Arafat a afirmat: ”Riscăm să ajungem din nou la anumite creşteri în cifre. Suntem pe trend de scădere şi ultimul lucru pe care-l vrem, fiind pe trend de scădere, să ne trezim că stricăm momentul acesta şi începem iar să creştem”.

Arafat a precizat, răspunzând unei întrebări, că masca purtată la exterior ”cu siguranţă a avut un rol de prevenire în locurile aglomerate”.

Întrebat când vor putea fi reluate petrecerile în localuri, Arafat a explicat: ”Când o să ajungem la cifrele scăzute. Noi sperăm că anul acesta vom vedea aceste lucruri. Anul acesta poate să fie şi martie şi aprilie. Totul este optimist acum. Mi-e teamă ca lumea să nu spună că s-a rezolvat, când noi vedem că totuşi mai este un pic (...) să vedem că într-adevăr scad cifrele respective”.