Protest la fabrica de armament Cugir: Mulţi dintre angajaţi nu ajung la un salariu de 2000 de lei, deși au vechime și lucrează în condiții grele

Sute de oameni de la cele două fabrici de armament deţinute de stat au ieşit vineri şi au protestat faţă de salariile foarte mici şi condiţiile proaste de muncă. Între timp au apărut ameninţările cu concedierea celor care mai vor să protesteze.

Feb 14, 2022 - 11:50
Urmărește-ne peGoogle news
Protest la fabrica de armament Cugir: Mulţi dintre angajaţi nu ajung la un salariu de 2000 de lei, deși au vechime și lucrează în condiții grele
Foto: Captură Video

Luni dimineaţă muncitorii de la Uzina Mecanică Cugir au întrerupt din nou lucrul.

Vrem salarii” şi ”Nu cedăm” scandează oamenii, potrivit Adevărul.ro. Revendicările acestora vor fi luate în discuţie luni, în cadrul consiliului de administraţie al societăţii.

Ni s-au tăiat o serie de drepturi, am avut accidente de muncă, ne-au dat condiţii speciale din 2021 aprilie şi ce s-a lucrat înainte nu s-a ţinut cont. Alţii de vârsta mea erau la pensie de cinci ani, pentru că au lucrat în condiţii speciale. Trebuie să ştie toată lumea ce se întâmplă aici”, a spus o angajată, potrivit Adevărul.ro.

Oamenii au mai reclamat că sunt tot mai puţine comenzi de producţie. Aceştia au mai scandat ”Unitate!”, ”Afară cu mafia din ţară!”, ”Hoţii!”, ”Vrem dreptate!”. 

Protestul de vineri, 11 februarie, a fost un veritabil şoc pentru conducerea celor două societăţi de stat şi a avut efecte negative până la nivelul Guvernului.   

Nimeni nu se aştepta ca muncitorii să iasă în stradă tocmai în ziua în care preşedintele Klaus Iohannis şi secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, vizitau baza militară de la Mihail Kogălniceanu, unde tocmai sosiseră militarii americani.  

Protestele au avut loc şi într-o perioadă în care liderii PNL şi PSD negociază intens împărţirea funcţiilor de conducere a celor două societăţi. În prezent, PNL deţine ambele posturi de director general.  

Pe acest fundal sute de angajaţi de la Uzina Mecanică Cugir şi Fabrica de Arme au încetat vineri lucrul, nemulţumiţi de salariile foarte mici pe care le primesc. Acţiunea a avut loc la o zi după ce angajaţii au primit restul de plată, bani din care, unii dintre ei pot să acopere doar cheltuielile cu căldura şi electricitatea.

Mulţi dintre angajaţi nu ajung la un salariu de 2.000 de lei, în condiţiile în care lucrează în condiţii grele. În cele două unităţi subordonate companiei Romarm se produc pistoale automate şi semiautomate, AKM-uri, arme de vânătoare ce sunt vândute în SUA, precum şi muniţie tip NATO.

Mulţi dintre muncitori au prezentat în timpul protestului de vineri fluturaşii de salariu.

Potrivit Adevărul.ro, o femeie a arătat astfel că, după 20 de ani de muncă, a primit 500 de lei avans şi 1.258 de lei rest de plată. Un alt bărbat a spus că, după peste 40 de ani de lucru în fabrică la ”produse speciale” a primit, joi, doar 1.600 de lei. ”Nu ajung banii pentru curent, nu ajung banii pentru lemne, nu ajung banii ca să ne ţinem copiii la şcoală”, a afirmat acesta, potrivit Adevărul.ro. 

Sursa: Adevărul.ro