Prima bancnotă românească pe care va fi imprimat chipul unei femei va fi pusă în circulație în această toamnă

După o amânare de aproape un an şi jumătate, toamna aceasta, posibil să avem prima bancnotă românească care va avea pe ea chipul unei femei. Banca Națională a României (BNR) intenţiona să pună în circulaţie bancnota de 20 de lei, pe care se află chipul Ecaterinei Teodoroiu, în cursul anului 2020, insă momentul a fost amânat.

Sep 25, 2021 - 11:45
Urmărește-ne peGoogle news
Prima bancnotă românească pe care va fi imprimat chipul unei femei va fi pusă în circulație în această toamnă

Europarlamentarul Corina Creţu a comunicat că, în foarte scurt timp, vom avea prima femeie pe bani româneşti. „Am aflat cu bucurie faptul că în această toamnă Banca Națională a României va lansa prima bancnotă cu portretul unei femei reprezentative pentru istoria țării”, a scris politicianul pe pagina sa de Facebook.

Acest succes se leagă de numele Janinei Nectara, care, cu eforturi și multă perseverență, a inițiat și susținut campania “Femei pe bancnote” – grație căreia Banca Naţională a României va lansa în circulaţie bancnota de 200 de lei celebrând-o pe Ecaterina Teodoroiu.

"Cu această ocazie, România va marca un moment important în încurajarea afirmării femeilor și în recunoașterea contribuției substanțiale pe care au avut-o în diferite momente ale istoriei.

Am felicitat-o pe Janina Nectara pentru activitatea sa și sper ca exemplul ei, precum și al altor persoane asemenea ei, să constituie modele de bune practici la nivel european", a conchis Corina Creţu.

În acest context, Consiliul de Administrație al BNR consideră că promovarea imaginii unei femei pe o bancnotă cu putere circulatorie este un demers care răspunde unui interes public legitim, "de promovare a personalităților feminine", care a găsit o largă susținere în societatea românească.

BNR a răspuns pozitiv şi în trecut acestui demers prin alegerea imaginii Reginei Maria pentru bancnota aniversară de colecție dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.