Prețurile locuințelor ANL vor scădea la nivelul celor din 2019

Preţurile de vânzare ale locuinţelor ANL vor scădea în acest an la nivelul celor din 2019, potrivit unei modificări legislative iniţiate de ministerul Dezvoltării şi adoptate joi de Guvern. Mai exact este vorba de o Ordonanţă de urgenţă care modifică legea ANL, stabilind că preţul de vânzare a locuinţelor porneşte nu de la costul construirii unui nou imobil, ci de la costul de construcţie al imobilului în cauză, redusă cu amortizarea, chiria plătită, cu o pondere conformă gradului de indice al localităţilor.

Iun 24, 2021 - 22:02
Urmărește-ne peGoogle news
Prețurile locuințelor ANL vor scădea la nivelul celor din 2019

"Anul trecut, din cauza formulei existente până în prezent, la sfârşitul lunii iulie 2020 a avut loc o creştere cu 60-70% a preţurilor de vânzare a apartamentelor destinate tinerilor. Reglementarea aflată în vigoare vorbea de o valoare de înlocuire care se aplica - era un mecanism care avea in vedere pretul de construcţie al imobilelor din anul anterior vânzării. Drept urmare în 2020 a intervenit efectul OUG 114 cu creşterea preţurilor materialelor de construcţii, respectiv creşterea finanţării resursei umane din domeniul construcţiilor, şi acest lucru s-a evidenţiat în această creştere a preţurilor.

Ceea ce am propus noi a fost o întreagă regândire a mecanismului de determinare a preţurilor de vânzare a locuinţelor, astfel încât pe baza acestui mecanism preţurile să revină acolo unde au fost în 2019.

Mecanismul pe care noi l-am propus şi Guvernul l-a aprobat are în vedere preţul de construcţie al imobilului respectiv al apartamentului pe care-l ocupa tinerii, din care se scade amortizarea, adică nivelul chiriei aplicate pentru că este un venit care deja s-a încasat de-a lungul timpului. Se aplică apoi un coeficient de indice al localităţilor pentru că nu poate fi acelaşi preţ în Bucureşti şi într-un oraş din provincie şi de asemenea se aplică şi o inflaţie la acest mecanism.", a declarat joi ministrul Cseke Attila la finalul şedinţei de Guvern.