Prețurile la carburanți au crescut în Ucraina, dar sunt în continuare mai mici decât cele de la benzinăriile din România

În următoarele zile, carburanții de la benzinăriile din Ucraina au înregistrat o creștere în ceea ce privește prețurile.

Urmărește-ne peGoogle news
Prețurile la carburanți au crescut în Ucraina, dar sunt în continuare mai mici decât cele de la benzinăriile din România
Foto: Unsplash/ Imagine cu caracter ilustrativ

Prețurile marginale pentru benzină au fost majorate cu 23 de copeici (subdiviziunea grivnei, moneda națională a Ucrainei - UAH), iar pentru motorină cu 1,01 UAH (0,15 RON), anunță publicația ucraineană OBOZREVATEL.

Astfel, Ministerul Economiei a publicat costul mediu al benzinei la nivelul de 29,55 UAH/l și al motorinei (DF) - 33,66 UAH/litru (5,18 RON). Ținând cont de marjele comerciale marginale, prețul maxim pentru combustibilul obișnuit (non-premium) la stațiile de alimentare nu ar trebui să depășească:

- 31,1 UAH pe litru de benzină (4,86 RON);

- 38,66 UAH pe litru de motorină (5,18 RON).

În plus, Ucraina a stabilit limite de preț pentru carburanții premium. Acum, prețul combustibilului premium nu poate depăși costul benzinei sau al motorinei obișnuite cu mai mult de 5%. În consecință, la sfârșitul lunii aprilie, soiurile “de lux” nu pot costa mai mult de:

- 32,66 UAH pe litru de benzină (5,03 RON);

- 40,6 UAH pe litru de motorină (6,17 RON).

Din când în când, la stațiile de benzină se înregistrează o penurie atât de benzină, cât și de gaz auto.

Există factori obiectivi pentru acest lucru - armata rusă distruge în mod intenționat combustibilul și infrastructura pentru fabricarea și furnizarea acestuia. Iar în Ucraina, în același timp, însămânțarea, care în mod tradițional crește cererea, în special pentru motorină.

Dar motivul nu se află doar în război. Potrivit reprezentanților lanțurilor de benzinării, vânzarea de combustibil este împiedicată de reglementarea de stat a prețurilor atunci când există o penurie de bunuri. Iar în cabinetul de miniștri răspund că petroliștii înșiși ”țin” combustibilul, pentru că vor să câștige mai mult.

Sursa citată mai notează că, în timpul legii marțiale din Ucraina, cerințele pentru clasa de mediu a benzinei și a combustibilului diesel au fost reduse. Astfel, în Ucraina, până la sfârșitul legii marțiale, este permisă vânzarea de combustibil din clasele Euro-3 și Euro-4. Benzina și motorina Euro-3 în Ucraina au fost interzise la vânzare din 2016, iar Euro-4 din 2018.