Președintele Lukașenko a promulgat legea prin care se introduce pedeapsa cu moartea pentru „tentativă” de act terorist în Belarus

De această acuzație sunt vizați mulți militanți ai opoziției din Belarus, inclusiv lidera opoziției aflată în exil, Svetlana Tihanovskaia.

Urmărește-ne peGoogle news
Președintele Lukașenko a promulgat legea prin care se introduce pedeapsa cu moartea pentru „tentativă” de act terorist în Belarus
Sursa foto: Kremlin.ru/ Wikimedia

Președintele din Belarus, Aleksandr Lukașenko, a semnat legea care prevede posibilitatea pedepsei capitale pentru tentativă de act terorist, scrie agenția Ria Novosti.

Până acum doar cei care au comis un astfel de act erau pasibili de execuție.

Parlamentul de la Minsk a susţinut extinderea utilizării pedepsei capitale după ce activiştii au încercat să saboteze părţi din reţeaua feroviară pentru a îngreuna desfăşurarea forţelor ruse. Deși neagă implicarea în conflict, Belarusul a fost folosit ca punct de pregătire pentru invazia în Ucraina.

În urma uriașelor proteste antiguvernamentale din vara lui 2020, numeroși opozanți ai lui Lukașenko, aflat la putere de 28 de ani, au fost inculpați sau arestați pentru tentativă sau pregătire de act terorist.

De această acuzație este vizată și lidera opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil în urma reprimării mișcării de contestare a regimului de la Minsk.

Belarus, fostă republică sovietică, aliată fidelă a Rusiei, este ultima țară din Europa care încă aplică pedeapsa cu moartea.