Preşedintele Croaţiei spune că îl va instrui pe reprezentantul ţării sale la NATO să voteze împotriva primirii Finlandei şi Suediei în alianţă

Preşedintele croat Zoran Milanovic a afirmat miercuri că îl va instrui pe reprezentantul permanent al Croaţiei la NATO, ambasadorul Mario Nobilo, să voteze împotriva primirii Finlandei şi Suediei în alianţa militară occidentală până nu va fi amendată legea electorală din Bosnia-Herţegovina.

Mai 18, 2022 - 22:31
Urmărește-ne peGoogle news
Preşedintele Croaţiei spune că îl va instrui pe reprezentantul ţării sale la NATO să voteze împotriva primirii Finlandei şi Suediei în alianţă
Foto: Creative Commons/Wikimedia

Potrivit lui Milanovic, Croaţia trebuie să susţină condiţionarea aderării Finlandei şi Suediei la NATO de chestiunea egalităţii în alegeri a croaţilor din Bosnia-Herţegovina.

"Nu este un gest împotriva Finlandei şi Suediei, ci pentru Croaţia", a insistat Zoran Milanovic.

Preşedintele croat a mai spus, într-o conferinţă de presă că, în opinia sa, croaţii din Bosnia, ca entitate politică, sunt "distruşi" şi că este în interesul Croaţiei să împiedice acest lucru.

Milanovic a adăugat că Turcia, care se opune aderării celor două state nordice la Alianţă, arată cum trebuie luptat pentru interesele naţionale şi "cu siguranţă nu va renunţa până nu va obţine ceea ce vrea", în timp ce Croaţia se comportă exact contrar.

"Putem discuta despre Ucraina, dar nu este o problemă arzătoare pentru noi. Aceasta este", a insistat el, respingând criticile premierului şi ministrului de externe în sensul că reputaţia Croaţiei poate avea de suferit cu o asemenea poziţie. "Sunt gata să-mi asum vina. Am spus că pentru mine croaţii din Bosnia-Herţegovina sunt mai importanţi decât toată graniţa ruso-finlandeză", a subliniat Milanovic.

Preşedintele croat a îndemnat totodată parlamentul să nu ratifice acordul de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO.