Premiul Nobel pentru Pace a fost câștigat de jurnalistii Maria Ressa și Dmitri Muratov

Premiul Nobel pentru Pace a fost câștigat în 2021 de Maria Ressa și Dmitri Muratov pentru „lupta lor curajoasă pentru apărarea libertății de exprimare în Filipine și Rusia”.

Premiul Nobel pentru Pace a fost câștigat de jurnalistii Maria Ressa și Dmitri Muratov

Maria Ressa folosește libertatea de exprimare pentru a dezvălui abuzul de putere, folosirea violenței și creșterea autoritarianismului în țara ei natală, Filipinele”, notează comitetul Nobel norvegian.

Dmitri Muratov a apărat de decenii libertatea de exprimare în Rusia în condiții tot mai dificile. În 1993 el a fost unul dintre fondatorii ziarului independent Novaya Gazeta. Șase dintre jurnaliștii săi au fost uciși de la înființarea ziarului”, adaugă acesta.

În pofida crimelor și amenințărilor, redactorul-șef al Novaya Gazeta, Dmitri Muratov, a refuzat să abandoneze politica editorială independentă a ziarului. El a apărat constant drepturile jurnaliștilor”, mai precizează comitetul din Norvegia.

Acesta este cincilea și penultimul Premiu Nobel decernat anul acesta.

Premiul Nobel pentru Medicină a fost decernat luni oamenilor de știință americani David Julius și Ardem Patapoutian pentru descoperirea receptorilor pentru temperatură și atingere.

Marți au fost anunțați câștigătorii Premiului Nobel pentru Fizică: Klaus Hasselmann (Germania), Syukuro Manabe (Japonia-SUA) și Giorgio Parisi (Italia) pentru „contribuțiile lor revoluționare la înțelegerea noastră asupra sistemelor fizice complexe”.

Premiul Nobel pentru Chimie a fost acordat miercuri cercetătorilor Benjamin List (Germania) și David MacMillan (SUA) pentru dezvoltarea organo-catalizei asimetrice.

Joi, scriitorul Abdulrazak Gurnah din Zanzibar a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură pentru „abordarea fără compromisuri şi plină de compasiune a efectelor colonialismului şi a destinului refugiaţilor în prăpastia dintre culturi şi continente”.

În 2020 comitetul Nobel norvegian a decernat Premiul pentru Pace Programului alimentar mondial al Națiunilor Unite, acesta subliniind că nevoia de soluții multilaterale pentru foamete este „mai vizibilă ca niciodată”, transmite AFP.

Premiul Nobel pentru Pace este singurul decernat de comitetul din Norvegia, toate celelalte fiind acordate de Academia Regală Suedeză de Științe.

Ultimul Premiu Nobel de anul acesta, cel pentru economie, urmează să fie anunțat luni, 11 octombrie.

Sursa: HotNews.ro