Premierul Nicolae Ciucă, mesaj de susținere pentru mediul de afaceri din România: Este necesară reducerea presiunii administrative

Nicolae Ciucă a participat, luni, la prezentarea raportului OCDE pentru simplificarea licenţierii activităţii mediului de afaceri din România, care arată că productivitatea ţării noastre a crescut în ultimii ani, însă reglementările prea stricte reprezintă o piedică pentru mediul de afaceri. Astfel, premierul a subliniat că este necesară reducerea presiunii administrative pentru a accelera relansarea economică a ţării.

Mai 23, 2022 - 16:09
Urmărește-ne peGoogle news
Premierul Nicolae Ciucă, mesaj de susținere pentru mediul de afaceri din România: Este necesară reducerea presiunii administrative
Foto: Guvernul României

Potrivit Executivului, datele raportului arată că reformarea sistemului actual de proceduri pentru deschiderea unei afaceri în România şi alinierea la exemplele de bune practici internaţionale ar duce, pe termen lung, la creşterea nivelului de bunăstare a românilor.

Productivitatea României a crescut în ultimii ani, însă reglementarea prea strictă care implică 111 tipuri de licenţe, emise de 43 de autorităţi diferite a reprezentat una dintre provocările majore pe care mediul de afaceri le întâmpină, mai arată sursa citată.

Mediul de afaceri reprezintă coloana vertebrală a economiei şi are nevoie de sprijin. Parteneriatul deschis şi onest al Guvernului cu mediul de afaceri, dublat de implicarea OCDE în implementarea reformelor, va duce pe termen lung la o creştere cu circa 4% a PIB/locuitor. Antreprenorii trebuie să îşi concentreze eforturile de creativitate dezvoltării afacerii, nu pe procedurile administrative. Doar astfel îi putem încuraja să aducă mai multă valoare adăugată în economia noastră. După cele 6 luni de guvernare, consider că reducerea presiunii administrative asupra mediului de afaceri este modul prin care putem accelera procesul de relansare economică şi prin care putem beneficia inclusiv de relocarea în România a unor afaceri”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Printre măsurile luate de Guvern, prezentate în raport şi asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) sunt:

• Adoptarea principiului „o singură dată”, care permite firmelor să li se solicite să furnizeze aceleaşi informaţii sau documente instituţiilor publice o singură dată;

• Implementarea regimului unic de licenţiere industrială care va introduce aprobarea tacită pentru anumite tipuri de licenţe în urma înregistrării acestora pe platforma electronică;

• Implementarea integrală a unui punct unic de contact electronic

„Alvaro Pereira, Director Departamentului Economic din cadrul OCDE a salutat determinarea prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă şi a membrilor Guvernului de a dinamiza ritmul reducerii birocraţiei. Totodată, a confirmat devotamentul OCDE şi al Direcţiei Generale Sprijin pentru Reforme Structurale a Comisiei Europene (DG REFORM) pentru susţinerea unor politici mai bune pentru un prosperitatea cetăţenilor”, a transmis Executivul.