Premierul Nicolae Ciucă împlinește astăzi 55 de ani

Nicolae Ciucă s-a născut pe 7 februarie 1967 în localitatea Plenița din Dolj. Este un general român în rezervă și politician care, din 25 noiembrie 2021, a devenit prim-ministrul României. A ocupat funcția de ministru al Apărării Naționale în cadrul guvernelor conduse de Ludovic Orban și Florin Cîțu.

Feb 7, 2022 - 17:49
Urmărește-ne peGoogle news
Premierul Nicolae Ciucă împlinește astăzi 55 de ani
Foto: Nicolae Ciucă

Este pentru a doua oară premier, după ce a mai ocupat această funcţie ca interimar ca urmare a demisiei lui Ludovic Orban.

Nicolae Ciucă este militar de carieră şi a fost șef al Statului Major al Armatei. În octombrie 2019, Nicolae Ciucă a fost propus pentru funcția de ministru al Apărării în Guvernul condus de Ludovic Orban.

Nicolae Ciucă a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (cunoscut și drept Scorpionii Roșii) pe care l-a condus în Afganistan și apoi în Irak. Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele românești au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima batalie la care soldații români au fost combatanți activi după al Doilea Război Mondial.

Nicolae Ciucă a fost şeful Statului Major al Armatei, militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată. În decembrie 2018, președintele Klaus Iohannis i-a prelungit cu un an mandatul său normal de patru ani.

Prelungirea mandatului a dat naştere un conflict între președintele Iohannis, premierul Viorică Dăncilă și ministru al Apărării de la acea vreme, Gabriel Leș.

Anterior, Ciucă a fost șef al Statului Major al Forțelor Terestre, iar între anii 2001 și 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (cunoscut și drept Scorpionii Roșii), cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003) și Antica Babilonia, Irak (2004).

Părinţii premierului Nicolae Ciucă povestesc că acestuia i-a plăcut şcoala şi pentru asta era mereu lăudat de profesori.

Nicu al nostru a terminat primul la Academie, el a fost chiar în promoția cu numărul 100. Mereu i-a plăcut să învețe, se vedea clar că o să ajungă departe și nu vă zic asta doar pentru că e baiatul nostru”, a declarat Gheorghe Ciucă, tatăl premierului, pentru Fanatik.

Mi-aduc aminte că abia așteptam să mergem la ședințele cu părinții, că așa frumos îl lăuda diriginta pe Nicu… Profesorii vorbeau mereu frumos despre el, nu mă mai săturam să-i ascult, vă spun sincer”, povesteşte şi mama lui Nicolae Ciucă.

De altfel, ea este cea care a instat ca Nicolae Ciucă să urmeze o carieră militară.

Eu mi-am dorit enorm ca Nicu să lucreze în armată, n-ați văzut ce bine îi stă în uniformă? Și lui i-a plăcut în armată, vă dați seama, dacă el după clasa a opta a îmbrăcat numai uniforma militară…”, a spus Lucia Ciucă.