Premierul Nicolae Ciucă: „Deciziile Curţii Constituţionale se vor executa”

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat miercuri, 16 februarie, că deciziile Curţii Constituţionale "se vor executa".

Feb 16, 2022 - 13:02
Urmărește-ne peGoogle news
Premierul Nicolae Ciucă: „Deciziile Curţii Constituţionale se vor executa”
Foto: Guvernul României

Premierul s-a referit la decizia CCR de marţi privind neconstituţionalitatea OUG care introducea portul măştii de protecţie în anumite spaţii, dar a subliniat că, formal, până la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei şi a motivării acesteia, prevederile legale referitoare la mască se păstrează.

"O să începem şedinţa de Guvern cu câteva subiecte foarte importante. Primul este cel legat de comunicatul Curţii Constituţionale de ieri prin care a constatat neconstituţionalitatea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 192/2020 pentru modificarea şi completarea Legii 55 din acelaşi an, privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei COVID 19. Am să spun din capul locului că deciziile Curţii Constituţionale se vor executa. Avem în acest moment comunicatul şi trebuie să aşteptăm motivarea şi publicarea Deciziei, motiv pentru care, formal, prevederile legale sunt în vigoare", a declarat Nicolae Ciucă, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern.

Premierul a precizat că a discutat cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, pe acest subiect, ţinând cont că rata de infectare se menţine la un nivel ridicat.

"Ţinând cont de condiţiile în care rata de infectare se menţine la un nivel ridicat, personal fac apel la populaţie pentru a ne proteja în continuare, la a ne proteja de tot ceea ce înseamnă pericolul acesta al infectării. El se găseşte în continuare la un nivel de risc ridicat", a declarat Ciucă.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, la începutul şedinţei de Guvern de miercuri, că Legea 55 prevede utilizarea în continuare a măştii de protecţie în toate spaţiile interioare, menţionând că "utilizarea măştii nu reprezintă o restricţie în sine, ci reprezintă o măsură care previne transmiterea sau încetineşte transmiterea în comunitate a acestei infecţii". "(...) în momentul în care avem o reducerea a transmiterii comunitare sau o încetare a transmiterii comunitare, corelată cu scăderea gradului de ocupare a secţiilor de Terapie Intensivă, atunci sigur că putem să discutăm de relaxarea unor măsuri. Până atunci însă, rămânem precauţi şi conştienţi că trebuie să apărăm sănătatea populaţiei", a subliniat Rafila.

"Aşteptăm cu toţii publicarea deciziei Curţii Constituţionale şi a motivaţiei acestei decizii, dar în momentul în care ea a fost făcută publică sigur că am analizat legislaţia existentă şi trebuie să spunem foarte clar că Legea 55 prevede utilizarea în continuare a măştii în toate spaţiile interioare, în mijloacele de transport în comun sau în pieţele care sunt închise, acoperite. Trebuie să mai înţelegem încă un lucru, cred: utilizarea măştii nu reprezintă o restricţie în sine, ci reprezintă o măsură care previne transmiterea sau încetineşte transmiterea în comunitate a acesei infecţii şi protecţia individuală este necesară atât pentru propria persoană, cât şi pentru cei cu care intrăm în contact. În mod evident, dacă contextul legal impune acest lucru, sunt convins că Guvernul României va adopta acte legislative necesare pentru protejarea sănătăţii publice", a declarat Rafila.

Ministrul Sănătății a prezentat situaţia epidemiologică actuală.

"Avem astăzi 17.500 de cazuri, deci mai puţine evident, avem 171 de decese înregistrate, ceva mai puţin decât ieri, dar aceste decese sunt consecinţa numărului ridicat de cazuri din săptămânile anterioare. În continuare la Terapie intensivă avem peste 1.100 de persoane internate, ceea ce este mult, iar monitorizarea situaţiei din spitalele în care se tratează pacienţii COVID şi mai ales la nivelul secţiilor de Terapie Intensivă trebuie să constituie principalul indicator care să ducă la luarea unor măsuri de relaxare în viitor, pentru că în continuare transmiterea comunitară există şi în momentul în care avem o reducerea a transmiterii comunitare sau o încetare a transmiterii comunitare, corelată cu scăderea gradului de ocupare a secţiilor de Terapie Intensivă, atunci sigur că putem să discutăm de relaxarea unor măsuri. Până atunci însă rămânem precauţi şi conştienţi că trebuie să apărăm sănătatea populaţiei", a conchis Alexandru Rafila.