UPDATE: Premierul israelian Naftali Bennett l-ar fi sfătuit pe președintele Volodimir Zelenski să accepte ofertele lui Vladimir Putin, pentru a pune capăt războiului

Într-un apel telefonic de marți, 8 martie, premierul israelian Naftali Bennett i-ar fi spus președintelui ucrainean Volodimir Zelenksi că îi recomandă să accepte oferta făcută de președintele rus Vladimir Putin, pentru a pune capăt războiului.

Mar 12, 2022 - 12:21
Mar 12, 2022 - 16:36
Urmărește-ne peGoogle news
UPDATE: Premierul israelian Naftali Bennett l-ar fi sfătuit pe președintele Volodimir Zelenski să accepte ofertele lui Vladimir Putin, pentru a pune capăt războiului
Sursa foto: Naftali Bennet

UPDATE:

Premierul israelian Naftali Bennett neagă că i-ar fi propus lui Zelensky să capituleze.

Anterior Jerusalem Post și Haaretz, preluate de mai multe agenții de presă din lume, au scris că prim-ministrul Bennett l-a îndemnat pe Zelensky să accepte condițiile Rusiei.

Mykhailo Podolyak, consilier al președintelui Zelenski, a negat și el această afirmație.

Bennett ar fi argumentat că acest conflict presupune multe sacrificii, potrivit unui oficial din guvernul ucrainean, citat de publicația Jerusalem Post, potrivit Ziare.com.

Sursa a susținut că apelul telefonic a fost inițiat de Bennett. „Dacă aș fi în locul tău, m-aș gândi la viața oamenilor mei și aș accepta oferta”, a spus Bennett. Răspunsul lui Zelenksi a fost scurt: "Te aud".

Potrivit sursei, lui Zelenksi și oamenilor săi nu le-a plăcut sfatul. „Bennett ne-a spus să ne predăm”, a spus oficialul, potrivit surselor citate. „Nu avem nicio intenție să facem acest lucru. Știm că oferta lui Putin este doar începutul”.

În ultimele două săptămâni, și mai ales după vizita lui Bennett la Moscova, biroul primului ministru și Ministerul de Externe israelian au susținut că eforturile de mediere ale Israelului îi obligă să păstreze o abordare și mai prudentă și mai echilibrată.

Acest mesaj a fost transmis biroului lui Zelenksi. Oficialul a mai spus că Israelul a cerut Ucrainei să nu solicite mai mult ajutor militar și de apărare, deoarece o astfel de solicitare ar putea dăuna eforturilor de mediere.

Însă, președinția ucraineană nu vede rezultate ale medierii. Zelenski a spus că Bennett nu mediază atât de mult, ci funcționează ca o cutie poștală și doar transmite mesaje între cele două părți. Potrivit acestuia, un mediator trebuie să încerce să pună cap la cap un compromis între cele două părți și să facă propriile oferte.

„Nu avem nevoie de cutie poștală”, a spus oficialul. "Avem destule. Dacă Bennett vrea să fie neutru și să medieze, ne-am aștepta să-l vedem desemnând pe cineva care să lucreze la asta zi și noapte și să încerce să ajungă la un compromis."

Oficialii ucraineni cred că implicarea lui Bennett în eforturile diplomatice provine din faptul că nu dorește să adopte o poziție clară cu privire la invazia rusă, de teama că aceasta va dăuna legăturilor Israelului cu Rusia.

Pe de altă parte, într-un comunicat transmis sâmbătă, Podolyak a declarat că Naftali Bennett, „la fel ca și reprezentanții altor țări nu recomandă Ucrainei să accepte solicitările Federației Ruse.” Consilierul lui Zelenski mai spune că „acest lucru este imposibil din motive militare și politice” și că „Israelul îndeamnă Rusia să evalueze mai adecvat evenimentele”.

Marți, ambasadorul ucrainean Yvgeni Kornichuk este așteptat să se întâlnească cu președintele Knesset-ului, Mickey Levi. Oficialul a spus că Kornichuk intenționează să-i explice lui Levi că singura opțiune, în ceea ce îl privește pe Zelenksi, este un discurs video în plenul Knesset-ului și nu un apel Zoom care va include doar câțiva parlamentari.

Dacă discursul Knesset nu are loc, Zelenski va lua în calcul alte opțiuni. Primul este un discurs la Yad Vashem, iar al doilea este un discurs în piața Bima din Tel Aviv. Primarul Tel Avivului, Ron Huldai, i-a spus deja lui Zelenski că ar fi bucuros să aranjeze acest lucru.

Sursa: Ziare.com