Premierul francez, Jean Castex a demisionat

Premierul francez Jean Castex și-a prezentat luni demisia președintelui Emmanuel Macron, potrivit unui comunicat remis presei de Palatul Élysée.

Mai 16, 2022 - 18:16
Urmărește-ne peGoogle news
Premierul francez, Jean Castex a demisionat
Foto: Creative Commons/Wikimedia

Mutarea lui Castex îi va permite lui Macron o remaniere guvernamentală mult așteptată, președintele francez declarând după realegerea sa în funcție în luna aprilie că are nevoie de un cabinet mai „concentrat”, cu mai puțini miniștri.

Macron, care vrea să convingă alegătorii că le-a auzit frustrările exprimate prin numărul mare de voturi acordate dreptei radicale și extremei stângi, a mai spus că dorește în fruntea guvernului o persoană apropiată de politicile ecologiste și sociale.

Un sondaj realizat imediat după turul doi al alegerilor prezidențiale arată că majoritatea francezilor nu doar ca partidul lui Emmanuel Macron să câștige o nouă majoritate în legislativului de la Paris în urma scrutinului parlamentar care va avea loc luna viitoare.

De altfel, partidul La République en Marche fondat de Macron în 2016, și-a schimbat denumirea în „Renaissance” la începutul lunii mai.