Premierul Ciucă: Vor fi controlate toate companiile petroliere. Nu tolerăm destabilizarea economică a României

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat pedepse drastice pentru cei care speculează pe seama preţului la motorină şi benzină şi creează panică în rândul românilor.

Mar 10, 2022 - 11:53
Urmărește-ne peGoogle news
Premierul Ciucă: Vor fi controlate toate companiile petroliere. Nu tolerăm destabilizarea economică a României
Foto: Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, joi, după şedinţa cu şefii ai multor instituţii de verificare şi control, că nu va permite nimănui să profite de situaţia actuală, generată de conflictul armat din Ucraina, încât să se ajungă la ”creşterea nejustificată a preţului la carburanţi”.

Statul român are obligaţia de a-şi proteja cetăţenii, de a-şi proteja economia, mai ales în această perioadă complicată provocată de invazia militară rusă în Ucraina. Nu voi permite nimănui să profite de această situaţie, pentru ca, din lăcomie sau alte motive, să încerce să destabilizeze economia ţării şi viaţa cetăţenilor”, a afirmat premierul NIcolae CIucă.  

Premierul Nicolae Ciucă spune că instituţiile vor da sancţiuni drastice. "ANAF, ANPC, Consiliul Concurenţei au început verificări pentru posibile practici ilegale. Vor fi verificate toate companiile petroliere din România. Am cerut sancţiuni dure. Guvernul nu permite astfel de practici. Orice altă tentativă de a destabiliza echilibrele economice va fi ferm şi aspru pedepsită", a mai spus Nicolae Ciucă.

Prețurile practicate de stațiile de carburanți din București și din țară, astăzi, 10 martie, pot fi verificate de șoferi online pe Monitorul Preţurilor.

Carburanţii s-au scumpit aproape zilnic de la începutul anului. Doar în ultimele două săptămâni, de la începutul războiului din Ucraina, preţurile la benzină şi motorină au crescut cu peste 10 procente. Consumatorii sunt, însă, sfătuiți să aibă grijă la știrile false, și să verifice din surse oficiale sau mass-media credibile orice zvon lansat pe Facebook sau grupurile de Whatsapp.

Imagini incredibile au fost surprinse, aseară, la benzinăriile din București, dar și din țară, după ce o informație falsă, care s-a răspândit rapid pe rețelele de socializare, anunța că de la miezul nopţii prețul combustibililor va ajunge la 11 lei pe litru. Așa că mii de șoferi au luat cu asalt stațiile de carburant și au stat la cozi ore-n şir pentru a face plinul, de teama scumpirilor. De astăzi, 10 martie, încep controalele în benzinăriile care au încercat să capitalizeze panica şi au majorat tarifele nejustificat.

Premierul Ciucă s-a întâlnit, joi dimineaţa, cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi ministrul Economiei, Florin Spătaru.

La şedinţa de la Palatul Victoria au participat preşedintele ANPC, Horia Miron Constantinescu, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, şi preşedintele ANAF, Mirela Călugăreanu, a informat Biroul de presă al Guvernului.

Benzinării din întreaga ţară au fost asaltate miercuri de şoferi speriaţi că preţul carburanţilor va depăşi 10 lei pe litru, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a făcut miercuri seara un apel la calm şi a îndemnat oamenii să nu stea la cozi la benzinării, dând asigurări că există suficiente stocuri de carburant şi nu sunt argumente pentru creşteri explozive ale preţurilor.