Premierul Cîţu, răspuns pentru ministrul Sănătăţii: Nu ştiu de ce lumea încearcă să-şi arate incompetenţa pe ultima sută de metri

Premierul Florin Cîţu a afirmat sâmbătă că la Ministerul Sănătăţii au rămas nedistribuiţi 480 de milioane de lei care puteau fi redistribuiți, conform Legii bugetului de stat, pentru acoperirea cheltuielilor legate de vaccinare, după ce Ioana Mihăilă a spus că ministerul pe care îl conduce nu mai avea bani pentru programele de sănătate, iar prim-ministrul cunoştea această situaţie.

Urmărește-ne peGoogle news
Premierul Cîţu, răspuns pentru ministrul Sănătăţii: Nu ştiu de ce lumea încearcă să-şi arate incompetenţa pe ultima sută de metri
"A venit cu demisia domniei sale sau nu? Eu nu ştiu de ce lumea încearcă să-şi arate incompetenţa pe ultima sută de metri. La rectificarea bugetară (...) se vede că sunt 483 de milioane, cred, 480 de milioane necheltuiţi care sunt nedistribuiţi. Aceşti bani erau acolo, la Ministerul Sănătăţii, iar dacă cineva avea curiozitatea să citească Legea bugetului aprobată la începutul anului, vedea că putea să redistribuie banii pentru orice cheltuială care ţine de vaccinare în timpul acestui an. Deci erau 480 de milioane", a spus premierul.
Totodată, premierul a spus că nu poate conduce fiecare minister în parte şi că miniştrii trebuie să fie responsabili pentru execuţia bugetară.
"Până la urmă nu o să pot să fiu ministrul fiecărui portofoliu. Există miniştri care să fie responsabili pentru execuţia bugetară. (...) Interesant cum de fiecare dată când se pregătesc să plece de la minister apar şi problemele, nu înainte", a mai declarat premierul.
Nu vreau să punem politica deasupra interesului pacienților. Sunt aici să explic ceea ce prim-ministrul Cîţu tocmai a spus şi astăzi, cum a spus şi ieri, că nu înţelege cum de oamenii din centrele de vaccinare sunt neplătiţi de două-trei luni de zile. Domnul prim-ministru ne spune că nu înţelege cum de s-a întâmplat acest lucru, deşi ştia încă din luna aprilie că banii alocaţi Ministerului Sănătăţii nu sunt suficienţi. Am prezentat situația financiară a bugetului Ministerului Sănătății, i-am spus că nu sunt bani suficienți”, a declarat Mihăilă.
Ea a susţinut că în 28 aprilie, printr-o adresă înregistrată cu număr de înregistrare la cabinetul premierului, i-a prezentat situaţia financiară a Ministerului Sănătăţii, spunându-i că nu sunt suficienţi banii pentru salarii, pentru programe de sănătate, pentru acţiuni prioritare, pentru plata personalului din centrele de vaccinare.

Cîțu vorbește despre redistribuire în contextul în care Mihăilă spune că legea bugetului nu permitea redistribuire.

Pentru personalul implicat în procesul de vaccinare, i-am spus că este nevoie de suplimentare având în vedere că în legea bugetului a fost specificat în mod expres plafonul ce putea fi cheltuit cu această destinaţie. Din acest motiv, Ministerul Sănătăţii nu a putut redistribui fonduri din alte articole bugetare”, a declarat Ioana Mihăilă.

Scandalul dintre miniștrii USR PLUS și premier par să atingă din ce în ce mai multe domenii, după ce l-a revocat din funcție pe Stelian Ion din funcția de ministru al Justiției și după eșecul negocierilor din coaliție.

Dan Barna a anunțat vineri, la scurt timp după ce partidul său a depus moțiunea de cenzură prin care speră să-l dea afară pe Florin Cîțu din Palatul Victoria, că miniștrii USR-PLUS își vor depune demisiile din Guvern săptămâna viitoare.