Premierul Cîțu: Creșterea prețurilor este doar temporară

Florin Cîțu - premierul României spune că decizia Băncii Centrale de săptămâna trecută de a nu creşte dobânzile arată că această creştere a preţurilor este temporară.

Aug 11, 2021 - 18:19
Urmărește-ne peGoogle news
Premierul Cîțu: Creșterea prețurilor este doar temporară

Aici e o discuţie mai amplă despre ce se întâmplă cu preţurile. M-am uitat şi eu, ştiţi că marţi, cred, sau luni Banca Naţională a prezentat raportul asupra inflaţiei. Decizia Băncii Centrale de săptămâna trecută a fost de a nu creşte dobânzile, ceea ce pentru mine arată că această creştere a preţurilor este temporară, pentru că dacă Banca Centrală ar fi crezut că este o creştere a preţurilor care să fie permanentizată ar fi luat o decizie de creştere a dobânzilor, deci avem de acolo un semnal”, a afirmat Florin Cîţu, miercuri.

„Mai este un comunicat care a fost dat astăzi, pe care dumneavoastră nu l-aţi menţionat. Majorarea materiilor prime reflectate mai ales în preţul intern al combustibililor, ameliorarea condiţiilor de cereri pe plan intern şi global, perturbări ale lanţurilor de valoare adăugată. Ştiţi foarte bine, suntem într-o pandemie şi la nivel global, uşoară depreciere a monedei naţionale în raport cu euro. Cam de aici ar veni cele mai mari creşteri în România. Tot Banca Naţională ne spune: creşterea cotaţiei ţiţeiului este încorporată rapid în preţul combustibililor, deci imediat se vede în România, în timp ce factura la gaze naturale se ajustează cu o anumită întârziere. Deci, ceea ce vedem la pompă revine în special din cauza sau datorită a ceea ce vedem la preţul ţiţeiului la nivel global. Ştim foarte bine că România, chiar şi după această creştere a preţului, şi am văzut această creştere în toată Europa, rămâne cu al doilea cel mai ieftin combustibil din Uniunea Europeană după Bulgaria. Aceste informaţii sunt de la Banca Naţională”, a menţionat prim-ministrul, conform Realitatea.net.