Premierul Boris Johnson anunță noi măsuri de relaxare în Marea Britanie, începând cu 19 iulie

Purtarea măștii nu va mai fi obligatorie în spațiile publice închise din Anglia începând cu 19 iulie, a anunțat luni premierul britanic Boris Johnson, care intenționează să ridice ultimele restricții legate de virus la acea dată, relatează AFP, Reuters și The Guardian.

Iul 5, 2021 - 20:05
Iul 5, 2021 - 20:06
Urmărește-ne peGoogle news
Premierul Boris Johnson anunță noi măsuri de relaxare în Marea Britanie, începând cu 19 iulie
"Vom pune capăt (...) obligației legale de a purta o mască", a anunțat liderul conservator într-o conferință de presă, anunțând și sfârșitul obligativității distanțării sociale, măsuri controversate având în vedere că varianta de Delta a coronavrisului se extinde și a făcut ca numărul cazurilor Covid să crească.
Primul ministru britanic Boris Johnson și-a anunțat luni planurile de a pune capăt restricțiilor sociale și economice impuse pentru a opri răspândirea pandemiei de COVID-19 din Anglia în două săptămâni, pentru a testa dacă o campanie rapidă de vaccinare oferă suficientă protecție în fața variantei Delta a coronavirusului, considerată a fi foarte contagioasă.
Johnson a confirmat că guvernul își propune să pună capăt măsurilor restrictive pe 19 iulie, urmând ca o decizie finală să fie luată săptămâna viitoare.
După ce a impus cele mai dure restricții pe timp de pace din istoria Marii Britanii pentru a lupta cu noul coronavirus, Johnson pariază pe programul de vaccinare, care a slăbit legătura dintre infecții și internările în spitale, pentru a împiedica o nouă copleșire a serviciului de sănătate.
Conform planurilor, cluburile de noapte se vor putea redeschide și nu vor exista limite privind capacitatea de ocupare. Regulile privind distanțarea socială vor fi anulate.
Trebuie să fim sinceri cu noi înșine că, dacă nu ne putem redeschide societatea în următoarele săptămâni, când vom fi ajutați de sosirea verii și de vacanțele școlare, atunci trebuie să ne întrebăm când vom putea să ne întoarcem la normal?", a spus Boris Johnson într-o conferință de presă.
Vom ridica restricțiile legale și vom permite oamenilor să ia propriile decizii în cunoștință de cauză cu privire la modul de gestionare a virusului", a mai completat premierul britanic.
Johnson stabilește politica de sănătate pentru Anglia, dar nu pentru Scoția, Țara Galilor sau Irlanda de Nord.
Campania de vaccinare în Marea Britanie a fost puternică, 86% dintre adulți primind o primă doză și 64% primind două doze, potrivit datelor guvernamentale de luni.

Johnson a mai spus că persoanele sub 40 de ani vor fi invitate la rapel la 8 săptămâni după prima lor doză și nu la 12 săptămâni, cum a fost până acum.

Ce vizează planul lui Boris Johnson de relaxare începând de pe 19 iulie

  • Rapelul pentru persoanele sub 40 de ani va fi făcut la 8 săptămâni, nu la 12.
  • Oamenilor li se va permite să ia propriile decizii cu privire la ceea ce este sigur, comportamentul lor nu va fi determinat de legi.
  • Toate afacerile se vor putea redeschide, inclusiv cluburile de noapte.
  • Regula de 1 metru privind distanțarea socială va dispărea.
  • Obligația legală de a purta o mască va dispărea. În schimb, vor fi emise îndrumări cu privire la momentul în care oamenii sunt sfătuiți să le poarte.
  • Oamenilor nu li se va mai spune să lucreze de acasă.
  • Certificatele Covid nu vor fi cerute la intrarea în spații închise
  • Testarea va continua, dar guvernul vrea să înlocuiască izolarea cu testarea zilnică.
  • Planuri de înlocuire a izolării pentru persoanele complet vaccinate care se întorc din țările de pe lista portocalie (printre care și România) vor fi anunțate la sfârșitul acestei săptămâni.