Polonia va furniza gratuit Statelor Unite întregul stoc de avioane MIG-29, care vor ajunge apoi în Ucraina - Apelul către celelalte state membre NATO

Ministrul de Externe al Poloniei confirmă declarația Secretarului de Stat al SUA, citată de presa ucraineană, privind furnizarea de avioane Ucrainei.

Mar 8, 2022 - 21:51
Mar 9, 2022 - 08:49
Urmărește-ne peGoogle news
Polonia va furniza gratuit Statelor Unite întregul stoc de avioane MIG-29, care vor ajunge apoi în Ucraina - Apelul către celelalte state membre NATO

Declarația Ministrului Afacerilor Externe al Republicii Polone, în legătură cu declarația Secretarului de Stat al SUA, privind transferul de aeronave în Ucraina

Autoritățile Republicii Polone, după consultări cu Președintele și Guvernul Republicii Polone, sunt gata să își transfere imediat toate avioanele MIG-29, gratuit, la baza din Ramstein și să le pună la dispoziția Statelor Unite ale Americii. 

În același timp, Polonia solicită Statelor Unite ale Americii să îi pună la dispoziție avioane uzate cu capacități operaționale similare. Polonia este pregătită să convină imediat asupra condițiilor de achiziție a acestor aeronave.

Guvernul polonez cere și altor țări NATO, proprietarii de avioane MIG-29, să acționeze în mod similar, se mai arată în comunicatul citat.

Și secretarul de stat Antony Blinken a vorbit despre această posibilitate, în urmă cu câteva zile.

Citește și: Pentagon: Propunerea Poloniei, în ceea ce privește transferul avioanelor de luptă către Ucraina, este riscantă

El a declarat duminică că membrii NATO care doresc să acționeze au permisiunea SUA de a trimite avioane de luptă în Ucraina și că aliații își continuă eforturile de a ajuta Ucraina să se apere împotriva invaziei armatei ruse.

De fapt, discutăm cu prietenii noștri polonezi chiar acum despre ce am putea face pentru a le veni în sprijin, în situația în care vor alege să furnizeze aceste avioane de luptă ucrainenilor", a declarat Blinken, duminică. Secretarul american de stat a subliniat faptul că este în strâns contact cu aliații NATO și cu partenerii organizației, cu statele G7, și că există o unitate în credința că presiunea trebuie mărită pe umerii Rusiei, prin sancțiuni și mai grele, dar fără să escaladeze și mai mult conflictul.

Problema a fost ridicată și Aliații au convenit că nu ar trebui să avem avioane NATO în spațiul aerian ucrainean sau trupe NATO la sol. Înţelegem situaţia disperată, dar considerăm în acelaşi timp că, dacă facem aceasta (crearea unei zone de excludere aeriană - n.r.), vom ajunge la ceva care ar conduce la un război total în Europa, care ar implica mai multe ţări'”, a declarat Jens Stoltenberg după o reuniune de urgență a miniștrilor de externe ale statelor NATO.

El a spus că responsabilitatea NATO este de a preveni extinderea războiului dincolo de granițele Ucrainei „întrucât ar fi chiar şi mai periculos, mai devastator şi ar provoca şi mai multă suferinţă”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi NATO și aliaților occidentali să impună o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, pe fondul invaziei Rusiei și bombardamentelor aeriene asupra unor orașe.

Și dacă voi nu aveți puterea de a închide cerul, atunci dați-mi mie avioanele”, a spus el .