Polonia rupe relațiile energetice cu Rusia, după 30 de ani de colaborare - Reacția Kremlinului

Guvernul polonez a reziliat un acord vechi de 30 de ani cu Rusia cu privire la aprovizionarea cu gaze naturale şi infrastructură, a anunţat luni ministrul polonez al luptei împotriva schimbărilor climatice, Anna Moskwa, relatează CNN.

Mai 23, 2022 - 15:01
Urmărește-ne peGoogle news
Polonia rupe relațiile energetice cu Rusia, după 30 de ani de colaborare - Reacția Kremlinului
Foto: Gov.pl/Kremlin.ru

„Polonia denunţă acordul interguvernamental privind gazul din 1993 referitor la (gazoductul) Yamal”, a scris Anna Moskwa pe Twitter.

Ea a subliniat că războiul Rusiei în Ucraina „a confirmat corectitudinea hotărârii Guvernului polonez în direcţia independenţei complete faţă de gazele  provenite din Rusia”.

„Întotdeauna am ştiut că Gazprom nu este un partener de încredere”, a adăugat ea.

Acordul a inclus furnizarea de gaze naturale prin gazoductul Yamal, precum şi construirea şi întreţinerea infrastructurii referitoare la tranzitul gazelor prin Polonia.

Rusia a întrerupt livrarea de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria la sfârşitul lunii aprilie pentru că nu au efectuat plăţi în ruble, o decizie pe care liderii UE au descris-o la acea vreme drept „şantaj” din partea Moscovei.

Acum vedem ce poziție frenetică, în pragul nebuniei, adoptă autoritățile poloneze. Prin urmare, nu merită zis nimic aici”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, despre anunțul Poloniei.

Peskov a mai spus că în momentul de față „nu se poate vorbi despre relații contractuale cu Polonia”, după ce aceasta a refuzat să plătească gazele naturale rusești în ruble.

Aproape nimeni nu poate să prezică ce se va întâmpla în continuare pentru că este pur și simplu imposibil”, a adăugat acesta, citat de TASS.

Peskov a încercat de asemenea să minimalizeze efectele deciziei luate de Varșovia, afirmând că „având în vedere pașii anteriori ai Poloniei, decizia sa actuală are deja puțină valoare”.

El a admis însă că Rusia trebuie să analizeze „cu atenție posibilele consecințe asupra tranzitului”, o referință la faptul că gazoductul Yamal este folosit pentru livrarea de gaze naturale Germaniei și a altor state din centrul și vestul Europei.