Polițiștii români, exerciții comune cu militarii Armatei Române

Polițiștii români vor participa la exerciții complexe desfășurate cu Armata Română. Printre acestea se numără și exerciții specifice domeniilor protecției informațiilor clasificate naționale, NATO, UE, securitate cibernetică și a cifrului de stat.

Apr 27, 2022 - 18:58
Urmărește-ne peGoogle news
Polițiștii români, exerciții comune cu militarii Armatei Române
Foto: MApN/ Imagine cu caracter ilustrativ

MAI a decis să schimbe instrucțiunile pentru exercițiile operative și tactice și să le adapteze noului context al conflictului Rusia –Ucraina. Astfel, principalul obiectiv va fi asigurarea interoperabilității structurilor Ministerului Afacerilor Interne cu celelalte instituții din cadrul Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, similară cu cea de la nivelul NATO.

Astfel, exercițiile planificate vor fi de antrenament, în scopul pregătirii efectivelor, de verificare, demonstrative, de evaluare, precum și de alertare, privind pregătirea structurilor MAI pentru trecerea în timp scurt la îndeplinirea misiunilor specifice, cu capacitate operaţională parţială sau completă.

Totodată, polițiștii vor participa la exerciții de mobilizare, executate în scopul verificării și evaluării gradului de pregătire a unităților MAI pentru punerea în aplicare a planului de mobilizare.

Exercițiile de mobilizare, respectiv exercițiile de înștiințare, avertizare, pre-alarmare, alarmare și evacuare, pot fi de conducere, fără acţiune în teren, de instruire, fără acţiune în teren, asistate de calculator, cu forțe în teren/reale și combinate.

Exercițiile asistate de calculator presupun rezolvarea unor situaţii operative într-un mediu virtual, creat prin sisteme informatice, programe şi tehnologii care simulează o misiune operativă.

Exercițiile în teren se vor desfășura pe baza unui scenariu ipotetic complex, adaptat riscurilor identificate în zonă și situației operative, cu evenimente simulate care se derulează în timp real.

Cele mai periculoase vor fi exercițiile în cadrul cărora, pe timpul acțiunilor desfășurate, se va realiza marcarea focului, inclusiv în cazul exerciţiilor care presupun trageri cu armamentul din dotare.

Potrivit proiectului de ordin al ministrului Afacerilor Interne, în situația producerii unui accident/incident pe timpul desfășurării exercițiului, cu consecințe care pot pune în pericol viața sau sănătatea participanților, sau care a condus la accidentarea uneia sau mai multor persoane, site managerul sau oricare altă persoană care îndeplinește o funcție în cadrul etapei de desfășurare a exercițiului va transmite mesajul „NO PLAY! NO PLAY! NO PLAY!” către directorul exercițiului EXDIR. La primirea acestui mesaj, se vor opri toate activitățile aflate în curs de desfășurare și se vor lua toate măsurile necesare înlăturării consecințelor negative.

Procesele de planificare și evaluare a exercițiilor specifice domeniilor protecției informațiilor clasificate naționale, NATO, UE, securitate cibernetică și a cifrului de stat vor fi avizate exclusiv de către directorul general al DGPI și vor fi aprobate de către ministrul Afacerilor Interne, se mai precizează în proiectul de act normativ.

Totodată, vor fi organizate activități de nivel tactic cu grad ridicat de complexitate, care presupun desfășurarea acestora pe raza a două sau mai multe județe și participarea mai multor structuri MAI și/sau a unor instituții/autorități publice locale naționale sau a unor state vecine.

Noile reglementări mai prevăd ca structurile MAI să poată participa la planificarea și desfășurarea exercițiilor echivalente nivelului strategic/operativ organizate de alte entități din afara ministerului.

Sursa: Național.ro