Polițiștii cer sistarea verificării persoanelor carantinate: „Conducerea din MAI face presiuni ca această activitate să fie realizată, în detrimentul activităților specifice muncii de Poliție”

Sindicatele din Poliție au avut o întâlnire la nivelul IGP, la care au cerut sistarea activității de verificare a carantinaților și izolaților. Aceștia au transmis conducerii MAI că este atribuția DSP-ului să facă astfel de verificări și că polițiștii nu mai sunt dispuși să-i hărțuiască pe oameni în fiecare zi, mai ales că nu există niciun temei legal pentru acest lucru.

Urmărește-ne peGoogle news
Polițiștii cer sistarea verificării persoanelor carantinate: „Conducerea din MAI face presiuni ca această activitate să fie realizată, în detrimentul activităților specifice muncii de Poliție”
Sursa foto: Sindicat Europol

Verificarea carantinaților și izolaților la domiciliu de către polițiști este ilegală, au transmis sindicatele din sistem conducerii MAI, solicitând oficial sistarea acestor activități. Dovada clară că se încalcă legea este aceea că Ministerul de Interne nu a emis nici până acum vreo procedură pentru polițiști la aceste verificări, lăsându-i pe aceștia să meargă la intimidare.

Am avut ieri o întâlnire la Direcția de Ordine Publică a IGP pentru a lămuri problema semnalată de sindicate în ce privește ilegalitatea verificării carantinaților. Cei de la IGP au spus că ar vrea să emită o normă metodologică, și nu o procedură. Noi însă am cerut ferm să se oprească această activitate de verificare a carantinaților, pentru că nu există temei legal. Tocmai de aceea nici nu pot emite o procedură, pentru că procedura unei activități se emite în baza unei prevederi legale. Iar dacă se încearcă acum emiterea unei norme de aplicare și niște reguli cu ce facem în anumite situații, este clar că și IGP-ul și-a dat seama că nu avem acoperire. Această activitate trebuie făcută de DSP, nu de Poliție, pentru că are competență atât materială, cât și juridică. DSP stabilește pe cine carantinează și pe cine izolează”, a declarat pentru Național.ro Vasile Zelca, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).

Acesta a mai declarat, potrivit Național.ro, că solicitat și sistarea verificării izolaților de către polițiști, pentru că în art.27 din Constituție este prevăzută inviolabilitatea domiciliului și aceștia nu pot intra peste om în casă sau în curte.

Sindicaliștii arată că există o excepție când poți intra, ca polițist, doar pentru a combate extinderea unei epidemii, însă izolatul este diagnosticat de un medic că este bolnav de Covid, și-a însușit izolarea și stă în casă sub tratament.

Prevederea din Constituție vorbește despre cei care nu vor să se supună unui tratament medical și ies din casă răspândind boala. Ori noi intrăm acum pe terenul DSP-ului, nu este treaba Poliției. În toate actele normative invocate de minister se vorbește despre verificarea nerespectării unei obligații de către cel carantinat sau cel izolat, ori acum polițiștii sunt nevoiți să verifice respectarea obligațiilor. Practic, polițistul se duce în fiecare zi la carantinat sau la izolat, să-i strice liniștea, este chiar hărțuire. Adică vii să-l controlezi dacă e în regulă? Trebuie invers, să te duci pe domeniul public și, dacă îl găsești pe străzi, îl poți amenda, și cu ocazia asta lăsăm și polițiștii în stradă să-și facă treaba, că uitați ce se întâmplă pe la Bolintin și prin alte zone”, a mai declarat pentru Național.ro, președintele SNPPC, Vasile Zelca.

Sindicaliștii de la Europol au semnalat, de asemenea, în repetate rânduri, faptul că efectivele din cadrul Dispozitivului de Ordine și Siguranță Publică erau angrenate în executarea unor astfel de sarcini, în mod exclusiv.

Reprezentanții Sindicatului Europol spun că „deși legislația nu impune ca polițiștii să efectueze verificarea la domiciliu a persoanelor față de care a fost dispusă măsura carantinării/izolării, factorii de conducere din MAI fac presiuni ca această activitate să fie realizată, în detrimentul activităților specifice muncii de poliție, iar alocarea de resurse pe acest segment, coroborată cu deficitului de personal, slăbește capacitatea operațională de intervenție și acțiune a instituției, sens în care nu mai poate fi asigurat un climat propice de siguranță publică pentru cetățeni, fiind exemplificată atât situația de la Târgu-Jiu, unde un individ a produs un accident rutier, avariind mai multe autoturisme, precum și cazul de la Bolintin-Vale, unde din nefericire o persoană și-a pierdut viața.

Polițiștii nu au știut niciodată care este modalitatea concretă de verificare a persoanelor carantinate/izolate, care este ritmicitatea desfășurării activității de verificare a persoanelor carantinate/izolate în intervalul celor 14 zile sau care este modul de contactare a persoanelor carantinate/izolate și actele care se întocmesc în situația în care acestea nu sunt găsite la domiciliu.

Sursa: Național.ro/ Sindicat Europol