Poliția din Germania a arestat un angajat al Ambasadei Marii Britanii la Berlin, suspectat că ar fi spion al rușilor

Poliţia germană a arestat miercuri un cetăţean britanic, angajat al ambasadei Regatului Unit la Berlin, suspectat că ar fi spion al ruşilor.

Aug 12, 2021 - 22:06
Urmărește-ne peGoogle news
Poliția din Germania a arestat un angajat al Ambasadei Marii Britanii la Berlin, suspectat că ar fi spion al rușilor
Sursa foto: BBC

Spionarea unui partener apropiat Germaniei pe pământ german “este inacceptabilă”, au declarat autorităţile germane.

Bărbatul în vârstă de 57 de ani ar fi transmis Rusiei documente secrete.

Christofer Burger, ministrul de Externe al Germaniei: “Luăm foarte în serios acuzaţiile potrivit cărora bărbatul ar fi avut activități de informații desfășurate în numele unui serviciu de informații rus. Spionarea unui partener apropiat Germaniei pe pământ german de către serviciile secrete este inacceptabilă, aşadar vom urmări ancheta Procurorului General îndeaproape.”

Bărbatul este suspectat că a transmis unui reprezentant al serviciilor de informaţii ruse un document pe care îl obţinuse în cadrul exercitării funcţiei sale în cadrul ambasadei britanice. Arestarea sa a avut loc la Potsdam, la sud-vest de Berlin, în urma unei anchete comune desfăşurate de autorităţile germane în colaborare cu cele britanice.

Anchetatorii spun că suspectul a fost plătit de ruşi pentru transmiterea documentelor.

Liv von Boetticher, jurnalisă SOT: ”Ştim că bărbatul nu era un înalt diplomat, era doar un simplu angajat. Ceea ce înseamnă că nu avea acces la informaţii extrem de sensibile, dar asta nu înseamnă că informaţiile pe care le-a vândut nu erau valoroase. Ar fi putut avea acces, de exemplu, la informaţii legate de diplomaţi, informaţii private, unde locuiesc, la ce şcoli merg copiii lor. Ştim din experienţele anterioare că informaţii de genul, despre reţeaua de WiFi, de exemplu, pot fi foarte valoroase, mai ales pentru hackerii ruşi, care pot intra în reţeaua ambasadei şi de acolo pot obţine date sensibile.

Marea Britanie a anunțat în acest an un plan de măsuri împotriva acțiunilor ostile întreprinse de țări străine, şi a introdus o nouă lege care acordă serviciilor de securitate și informații mai multă putere pentru a depista astfel de cazuri.

Știrile ProTV