Pilula contraceptivă pentru bărbaţi funcţionează în 99% din testele realizate pe şoareci

Cercetătorii de la Universitatea Minnesota din Statele Unite au anunţat miercuri că au dezvoltat o pilulă contraceptivă masculină cu o eficacitate de 99% în testele realizate pe şoareci, care nu a provocat efecte secundare vizibile şi ar putea fi testată pe oameni până la sfârşitul acestui an.

Urmărește-ne peGoogle news
Pilula contraceptivă pentru bărbaţi funcţionează în 99% din testele realizate pe şoareci
Foto: Unsplash/ Imagine cu caracter ilustrativ

Aceste rezultate urmează să fie prezentate în conferinţa de primăvară a Societăţii americane de chimie. Ele marchează o etapă importantă în evoluţia contracepţiei masculine, care rămâne o practică cu o frecvenţă marginală în rândul cuplurilor.

Cercetările privind obţinerea unei pilule contraceptive pentru bărbaţi datează încă din perioada autorizării, în anii 1960, a echivalentului său pentru femei, a declarat Abdullah Al Noman, masterand la Universitatea Minnesota, care va prezenta rezultatele acestui studiu în cadrul conferinţei.

"Numeroase studii arată că bărbaţii sunt interesaţi de o împărţire a responsabilităţii contracepţiei în cadrul cuplului", a declarat el, însă doar două soluţii eficiente şi recunoscute de către medici există deocamdată: prezervativele şi vasectomia - o soluţie durabilă, asupra căreia este uneori complicat (şi costisitor) să se revină.

Alte practici, precum lenjeria intimă călduroasă şi purtarea unui inel în jurul testiculelor, rămân confidenţiale şi nu sunt validate de autorităţile sanitare.

Funcţionarea pilulei contraceptive feminine se bazează pe hormoni care perturbă ciclul menstrual. Cercetătorii încearcă de multă vreme să dezvolte un echivalent masculin al acestei pilule, utilizând acceaşi metodă şi acţionând asupra unui hormon masculin, testosteronul.

Însă aceste încercări provoacă efecte secundare indezirabile, precum creşteri în greutate, episoade de depresie şi creşterea nivelului de colesterol, care cauzează o creştere a riscului de apariţie a bolilor cardiace. Pilula pentru femei provoacă şi ea efecte indezirabile - un risc sporit de cheaguri sangvine, în special.

Pentru a dezvolta o pilulă non-hormonală, Abdullah Al Norman, care lucrează în laboratorul de cercetare condus de profesoara Gunda Georg, a vizat o proteină specifică, receptorul alfa al acidului retinoic (RAR-alpha).

În organismul uman, vitamina A se transformă în numeroase elemente, inclusiv în acid retinoic, care joacă un rol important în creşterea celulelor, formarea spermatozoizilor şi dezvoltarea embrionului. Acidul retinoic are nevoie de aceşti receptori RAR-alpha pentru a acţiona: experimentele în laborator au arătat că şoarecii lipsiţi de gena care codifică aceşti receptori sunt sterili.

În cadrul studiului, laboratorul american a dezvoltat un compus care blochează acţiunea receptorului RAR-alpha. Cercetătorii din Minnesota au folosit un model informatic pentru a identifica cea mai bună structură moleculară posibilă.

Compusul lor chimic, denumit YCT529, a fost conceput pentru a interacţiona doar cu RAR-alpha, nu şi cu alţi doi receptori învecinaţi, RAR-beta şi RAR-gamma, pentru a limita astfel efectele secundare.

Administrat pe cale orală şoarecilor masculi timp de patru săptămâni, compusul YCT529 a redus drastic producţia de spermatozoizi şi a avut o eficacitate de 99% în prevenirea sarcinilor, fără să fie observate efecte secundare. Iar la şase săptămâni după oprirea administrării de YCT529, şoarecii au putut din nou să procreeze. Echipa de la Universitatea Minnesota, finanţată de National Institutes of Health (NIH) şi ONG-ul Male Contraceptive Initiative, colaborează cu compania YourChoice Therapeutics pentru a începe studiile clinice în a doua jumătate a anului 2022, a precizat profesoara Gunda Georg.

"Contracepţia masculină se va adăuga opţiunilor existente şi le va permite bărbaţilor şi femeilor să aleagă metoda contraceptivă care li se potriveşte cel mai bine", au declarat reprezentanţii ONG-ului Male Contraceptive Initiative.