Peste 700000 de elevi rămân fără bursă de merit, după ce ministerul Educației a modificat media minimă pentru acordarea ei

Ascociaţiile de elevi reclamă faptul că modificarea făcută de Ministerul Educaţiei face ca 730.000 de elevi să nu mai primească bursa de merit.

Urmărește-ne peGoogle news
Peste 700000 de elevi rămân fără bursă de merit, după ce ministerul Educației a modificat media minimă pentru acordarea ei
Printr-un comunicat de presă remis de mai multe asociaţii ale elevilor, printre care şi Asociaţia Elevilor din Constanţa, se solicită, potrivit Adevărul.ro, revocarea din funcţie a ministrului Sorin Cîmpeanu deoarece a tăiat bursele de merit într-un mod „josnic”.
 
Marţi, 4 ianuarie, a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul Ministerului Educaţiei pentru aprobarea criteriilor generale de acordare a burselor elevilor.
 
„La nivelul ordinului, criteriile de acordare a bursei de merit sunt modificate, media necesară pentru a beneficia de bursa de merit fiind 9.5, în loc de 8.5, cum era anterior. Astfel, este tăiat numărul beneficiarilor de burse de merit, fiind afectaţi sute de mii de elevi din ţară”, spun asociaţiile de elevi.
 
Conform calculelor făcute de aceştia, 730.000 de elevi din România rămân fără burse. „Probabil, în următorii 4 ani, 730.000 de tineri vor părăsi România, dezamăgiţi de eşecurile sistemului”, subliniază Asociaţia Elevilor din Constanţa. 
 
Totodată, şcolarii atrag atenția că Ordinul a fost publicat peste noapte, fără a fi publicat vreun proiect pe site-ul Ministerului, fiind astfel încălcate în mod flagrant principiile transparenţei decizionale prevăzute de Legea 52/2003.
 
„Cîmpeanu dovedeşte că nu are respect nici faţă de elevi, nici faţă de legile ţării. Vom ataca în instanţă ordinul, pentru a ne asigura că niciun elev nu va fi prejudiciat în urma unor ordine date peste noapte în mod ilegal”, arată asociaţiile de elevi, potrivit comunicatului citat de Adevărul.ro.