Peste 700 de polițiști și jandarmi veterani se luptă cu MAI în instanță pentru recuperarea diurnei din zonele de război

Peste 700 de poliţişti şi jandarmi care au participat la misiuni internaţionale de menţinerea păcii se plâng ca ministerul de interne i-ar fi privat, vreme de 15 ani, de diurnă. Cam 15 mii de dolari anual, pentru fiecare veteran.

Iun 16, 2021 - 22:20
Iun 16, 2021 - 22:23
Urmărește-ne peGoogle news
Peste 700 de polițiști și jandarmi veterani se luptă cu MAI în instanță pentru recuperarea diurnei din zonele de război

Ca să îşi primească banii au deschis procese, în care solicită şi plata dobânzilor. În replică, Ministerul de Interne îi acuză că vor să se îmbogăţească nejustificat. Dacă ar pierde toate procesele, ar trebui să plătească peste 20 de milioane de euro, plus penalităţi.

Diurna pentru misiuni externe a fost stabilită încă din 2004 printr-o hotărâre de guvern. Nu au aflat însă despre ea şi cei care ar fi trebuit s-o primească, spun poliţiştii şi jandarmii.

col (r) Emil Păscuț, veteran teatre de operații: „În 2019 am început să primesc frânturi de informaţii privind existenţa unei hotărâri de guvern secretă, nepublicată, în care s-ar fi prevăzut un drept la diurna în valută, drept care a fost ținut ascuns polițiștilor.”

Ion Militaru, avocatul polițiștilor: „Vorbim de o diurnă în valută, de 40 de dolari pe zi, una foarte mică, cea mai mică din Europa”.

Marius Palade şi Cristian Dinu au petrecut ani buni în Bosnia şi în Kosovo. Au intervenit în conflicte armate ori au prins criminali de război. Acasă au pornit alte bătălii: în justiţie, cu ministerul de interne.

Marius Palade, veteran teatre de operații: „Noi când eram în misiune şi vedeam colegii din absolut toate ţările, aveau nişte drepturi mult mai mari, noi am crezut că suntem o ţară săracă, dar sunt drepturi neachitate.”

col (r) Cristian Dinu, veteran teatre de operații: „Dacă suma era plătită atunci când trebuia, dobânda penalizatoare nu ar mai fi existat, deci banul public ar fi fost protejat”.

Ministerul de Interne susţine că e vina veteranilor că nu au ştiut ce drepturi au şi nu le-au revendicat mai devreme.

„Acoperirea cheltuielilor pentru participarea la misiunile externe s-a realizat de către organizațiile internaționale. (...) Persoanele nu pot fi recompensate de două ori, întrucât ar genera o dublă plată, ceea ce ar reprezenta o îmbogățire fără justă cauză” a transmis, oficial, MAI.

Aproape 20 dintre polițiștii care au fost în misiuni externe au avut deja parte de decizii definitive favorabile şi au încasat diurna retroactiv, dar şi dobânzile penalizatoare: cam un milion de euro. Iar ministerul de interne recunoaște că dacă va ajunge să piardă toate procesele, va trebui să plătească peste 20 de milioane de euro.

Știrile ProTV