Peste 30000 de păsări eutanasiate, după descoperirea unui focar de gripă aviară la o fermă din Giurgiu

Specialiştii sanitar veterinari din judeţul Giurgiu au încheiat joi ancheta epidemiologică şi eutanasierea prin gazare a aproape 33 de mii de păsări aflate într-un focar de gripă aviară la o fermă din localitatea Braniştea, în comuna Oinacu.

Mar 24, 2022 - 21:22
Urmărește-ne peGoogle news
Peste 30000 de păsări eutanasiate, după descoperirea unui focar de gripă aviară la o fermă din Giurgiu
Foto: Unsplash/ Imagine cu caracter ilustrativ

Conform autorităţilor judeţene, la nivelul exploataţiei infectate au fost impuse restricţii de mişcare a păsărilor, persoanelor, mijloacelor de transport şi furajelor, iar joi au fost încheiate ancheta epidemiologică şi procesul de eutanasiere prin gazare a întregului efectiv de păsări împreună cu ouăle reţinute oficial.

„Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat prezenţa virusului gripei aviare la păsările dintr-o exploataţie comercială din localitatea Braniştea, comuna Oinacu din judeţul Giurgiu, cu un efectiv de aproximativ 33 de mii de găini ouătoare, motiv pentru care la nivel local a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Giurgiu, care a adoptat Programul de Măsuri pentru combaterea focarului de gripă aviară”, se arată într-un comunicat de presă al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Şi resturile de furaje, cu aşternutul şi cu tot ce poate constitui o sursă de infecţie vor fi distruse prin neutralizare, conform prevederilor legale, astfel încât să se evite orice risc de răspândire a virusului.

Ulterior, întreaga suprafaţă a exploataţiei va fi dezinfectată. În jurul focarului au fost delimitate o zonă de protecţie pe o rază de trei kilometri şi o zonă de supraveghere pe o rază de zece kilometri.

În aceste zone restricţiile vor fi menţinute minimum 30 de zile. Toate aceste măsuri sunt monitorizate de inspectori ai ANSVSA, alături de reprezentanţi ai serviciilor veterinare teritoriale.