Personalul medical nevaccinat amenință cu blocarea spitalelor în cazul în care vor fi obligați să-și plătească testele PCR din buzunarul propriu

Medicii, asistentele şi infirmierele care nu s-au vaccinat ameninţă cu blocarea spitalelor dacă vor fi obligaţi să îşi plătească testele PCR din buzunarul propriu, aşa cum vrea Guvernul. Spun că ar ajunge să dea pe teste în fiecate lună chiar şi jumătate din salariu. Între-timp, Franţa şi Grecia au anunţat că imunizarea devine obligatorie pentru tot personalul medical, iar cei care nu se supun vor fi sancţionaţi.

Urmărește-ne peGoogle news
Personalul medical nevaccinat amenință cu blocarea spitalelor în cazul în care vor fi obligați să-și plătească testele PCR din buzunarul propriu

Testarea ar putea fi obligatorie pentru angajaţii din spitalele româneşti care nu s-au vaccinat şi refuză în continuare imunizarea. Dar nu acum, ci când numărul de îmbolnăviri va creşte. O spune clar ministrul Sănătăţii.

Ipoteza de lucru este ca testarea cu antigen să se facă o dată la trei zile, iar testarea PCR la şapte zile. Această obligativitate a testării apare doar la o incidenţă de 1,5 la mia de locuitori. În acest moment, în niciunul dintre judeţele ţării nu ne aflăm la o astfel de incidenţă, a declarat Ioana Mihăilă, Ministrul Sănătății.

Ipoteza i-a înfuriat pe medici şi pe asistente, care ameninţă cu blocarea spitalelor, dacă Guvernul nu renunţă la acest plan. Aproape 150 de angajaţi de la Spitalul Floreasca au semnat deja o petiţie.

O infirmieră ar trebui să îşi dea jumătate din salariu pe teste şi nu pare ok. Sunt de acord ca statul român să-i oblige să facă teste, dar din banii statului român, a declarat preşedintele Sanitas Bucureşti, Viorel Hușanu.

Peste 80 la sută din cadrele medicale s-au vaccinat până acum, potrivit datelor oficiale. Mulţi alţii nici nu vor să audă, după cum reiese din discuţiile pe care le au între ei pe grupurile de WhatsApp.

"Garantează cineva că aceşti oameni nu vor muri după administrarea acestui aşa-zis vaccin, care s-a demonstrat că produce la anumite persoane tromboze venoase? Este şi cazul meu, am rămas cu afectare pulmonară 25% şi cu tromboză venoasă profundă", spune un angajat din spital.

Românii nu se mai înghesuie la vaccinare. Dacă pe 12 mai, aproape 39.000 de oameni s-au imunizat, ieri, pe 12 iulie, doar şapte mii şi-au mai făcut injecţia anti-COVID. Aşa că, în doar trei luni, din fruntaşi la vaccinare, la nivelul Uniunii Europene, am ajuns codaşi.

Majoritatea statelor europene au vaccinat cu minim o doză între 60 şi 90% din populaţia adultă,în timp ce în România puţin peste o treime dintre adulţi au fost imunizaţi.

Franţa şi Grecia au trecut deja la vaccinare obligatorie în rândul cadrelor medicale.

În Franța, medicii, asistenţii, infirmierii - au răgaz până pe 15 septembrie să se imunizeze. În caz contrar, vor fi sancţionaţi. Emmanuel Macron i-a anunţat pe francezi şi că nu mai pot intra în baruri, cafenele, restaurante şi chiar mijloacele de transort în comun dacă nu sunt vaccinaţi.

Dacă nu acţionăm acum, numărul de cazuri va continua să crească rapid şi va conduce inevitabil la creşterea numărului spitalizărilor în august, a declarat Emmanuel Macron, preşedintele Franţei.

Grecia este şi mai radicală. Angajaţii din spitale care refuză vaccinarea vor fi suspendaţi din funcţie.

Este de neconceput, de exemplu, ca o asistentă medicală nevaccinată să acorde îngrijiri unui pacient cu sistemul imunitar slăbit de cancer,a declarat Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei.