Persoanele cu membre amputate trebuie să meargă în continuare la reevaluări periodice - Deputații au respins definitiv proiectul de lege care prevedea simplificarea procedurii

Persoanele care au suferit amputarea unor membre, ar fi putut scăpa de prezentarea la reevaluările periodice, dar proiectul lege ce conținea măsura, apărut în 2019, a fost respins definitiv marți la Camera Deputaților. Astfel, proiectul își încheie aici parcursul legislativ, scrie avocatnet.ro.

Oct 6, 2021 - 15:15
Urmărește-ne peGoogle news
Persoanele cu membre amputate trebuie să meargă în continuare la reevaluări periodice - Deputații au respins definitiv proiectul de lege care prevedea simplificarea procedurii

Eliminarea deplăsărilor repetate ale persoanelor cu dizabilități pentru a li se stabili gradul de handicap era doar una dintre măsurile cuprinse în Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, document ce a fost respins definitiv de către deputați, ceea ce înseamnă că nu se va aplica. 

Propunerea legislativă prevedea că persoanele cu amputări ale membrelor să nu mai fie nevoite să mai meargă la reevaluările periodice, ci să primească un certificat de încadrare în grad de handicap permanent. Totuși, dacă starea de sănătate a acestor persoane se deteriora, ele ar fi putut solicita efectuarea unei reevaluări.

“Pentru persoanele cu handicap a căror afecțiune a generat amputarea membrelor, Comisia de evaluare va stabili un termen permanent de valabilitate a certificatului fără a fi necesară prezentarea acestora la reevaluările periodice, cu excepția reevaluării în cazul în care se solicită acest lucru ca urmare a agravării condiției lor medico-psihosociale”, se specifica în documentul respins definitiv.

O altă măsură cuprinsă în inițiativa legislativă viza integrarea socială a persoanelor cu invalidități. Astfel, pentru aceste persoane, după cum stabilea proiectul de act normativ, comisia de evaluare ar fi avut obligația de a elabora programul individual de reabilitare și integrare socială a adultului cu handicap și de a-l trimite medicului de familie în vederea monitorizării de către acesta a respectării măsurilor cuprinse în program”.

Sursa: Avocatnet.ro