Persoanele care nu declară la vamă numerarul de peste 10000 euro pot primi o amendă între 3000 – 50000 lei

Persoanele care transportă numerar în valoare de 10.000 euro sau mai mult, trebuie să declare suma autorităților competente din statul membru prin care aceștia intră sau ies din Uniunea Europeană și trebuie să-l pună la dispoziția lor pentru control. Conform unei Hotărâri de Guvern, publicată în Monitorul oficial, cei care nu declară pot primi amendă între 3.000 – 50.000 lei, dar nu mai mult de 60% din valoarea numerarului nedeclarat. Practic, constituie contravenție neîndeplinirea obligaţiei de declarare a numerarului însoţit sau a obligaţiei de informare cu privire la numerarul neînsoţit.

Noi 13, 2021 - 11:02
Urmărește-ne peGoogle news
Persoanele care nu declară la vamă numerarul de peste 10000 euro pot primi o amendă între 3000 – 50000 lei
Hotărârea de Guvern intră în vigoare de la finalul săptămânii viitoare.
La stabilirea valorii numerarului nedeclarat se ia în considerare cursul de schimb utilizat de autoritatea vamală potrivit reglementărilor vamale.

În cazul în care numerar neînsoțit în valoare de 10.000 euro sau mai mult intră sau iese din Uniune, autoritățile competente ale statului membru prin care numerarul intră sau iese din Uniune pot să solicite expeditorului sau destinatarului numerarului sau unui reprezentant al acestora să facă o declarație de informare în termen de 30 de zile.

Potrivit HotNews, numerar neînsoțit înseamnă numerarul care constituie o parte a unui transport care nu este însoțit de un purtător.

Autoritățile pot reține numerarul până când expeditorul sau destinatarul ori un reprezentant al acestora face declarația de informare.

Obligația de informare cu privire la numerarul neînsoțit nu se consideră îndeplinită în cazul în care declarația nu este făcută până la expirarea termenului, informațiile furnizate sunt incorecte sau incomplete sau dacă numerarul nu este pus la dispoziție pentru control.
Guvernul a adoptat această Hotărâre pentru aplicarea Regulamentului (UE) 2018/1672 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2018.