Percheziții ale Parchetul European, în România, într-un dosar de fraudă cu fonduri europene, cu prejudiciul de 3 milioane de euro

Parchetul European (EPPO), condus de fosta şefă DNA, Laura Codruţa Kovesi, demarează o anchetă în România într-un dosar care vizează o fraudă cu fonduri europene de peste 3 milioane de euro. Au fost percheziţionate mai multe locaţii din Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu, potrivit unui comunicat transmis de EPPO.

Apr 28, 2022 - 15:57
Apr 28, 2022 - 15:58
Urmărește-ne peGoogle news
Percheziții ale Parchetul European, în România, într-un dosar de fraudă cu fonduri europene, cu prejudiciul de 3 milioane de euro
Foto: EPPO/Twitter

Zece locaţii din regiunile Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu din România au fost percheziţionate joi, 28 aprilie, la solicitarea Parchetului European (EPPO). Percheziţiile au fost efectuate ca parte a unei investigaţii aflate în desfăşurare privind presupuse fraude cu fonduri europene de peste 3 milioane de euro, cu legături cu Cipru, Portugalia şi Spania.

Potrivit comunicatului EPPO, se bănuieşte că beneficiarul unui proiect finanţat din fonduri europene a obţinut în mod ilegal fondurile în valoare de 3 073 646,35 de euro (echivalentul a 14 440 459,60 lei, fonduri nerambursabile) în perioada septembrie 2018 – ianuarie 2020, ca urmare a utilizării unor documente şi declaraţii false.

După obţinerea pe nedrept a fondurilor, beneficiarul ar fi transferat banii pentru a acoperi frauda şi ar fi folosit, prin intermediari, companii cu sediul în Spania, Portugalia şi Cipru.

În urma încheierii percheziţiilor, şase persoane vor fi conduse la Oficiul EPPO Bucureşti pentru audieri. Percheziţiile se efectuează cu sprijinul poliţiştilor din structura de sprijin a procurorilor europeni din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), poliţiştilor din cadrul Poliţiei Municipiului Bucureşti (Directia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti) şi ofiţerii Jandarmeriei Române (Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei Române), mai arată sursa citată.

Procurorul european delegat în România a beneficiat de sprijinul omologilor din Spania, Portugalia şi Cipru, care au efectuat măsuri de investigaţie în jurisdicţiile lor în cadrul mecanismului de cooperare prevăzut de Regulamentul EPPO.