Pentagon: Ucraina a primit avioane suplimentare şi piese de schimb pentru a-şi mări flota - Reacția Chinei

Ucraina a primit avioane de luptă şi piese de schimb pentru a-şi consolida forţele aeriene, a indicat marţi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, refuzând să precizeze numărul acestora sau ţările care au furnizat aparatele, scrie AFP.

Urmărește-ne peGoogle news
Pentagon: Ucraina a primit avioane suplimentare şi piese de schimb pentru a-şi mări flota - Reacția Chinei
Foto: Captură Video

"În prezent, au la dispoziţie mai multe avioane de luptă decât în urmă cu două săptămâni", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, în cursul unei conferinţe de presă.

"Fără a intra în amănunte despre ceea ce furnizează alte ţări, aş spune că au primit avioane suplimentare şi piese de schimb pentru a-şi mări flota", a adăugat el.

El nu a precizat tipul de aeronave furnizate armatei ucrainene, care cerea avioane de război de mai multe săptămâni, dar a dat de înţeles că sunt avioane de fabricaţie rusă.

"Alte naţiuni care au experienţă cu aceste tipuri de aeronave i-au putut ajuta să pună în funcţiune mai multe avioane", a spus el.

Potrivit unor oficiali americani, SUA vor trimite 7 aeronave încărcate cu arme și muniții în următoarele 24 de ore. Lista cuprinde artilerie grea, dar și drone și radare. Finlanda trimite, la rândul ei, un al treilea transport militar către Kiev, dar conținutul lui e secret. Iar Olanda a anunțat că va livra Ucrainei armament greu, inclusiv transportoare blindate.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat, după discuțiile cu partenerii NATO, că armata germană nu are ce dona Ucrainei. În schimb, Kievul poate cumpăra armament de la uzinele germane, iar Berlinul va plăti nota.

“Am cerut industriei militare germane să ne spună ce materiale pot oferi în viitorul apropiat. Ucraina a ales din această listă și noi vom oferi banii necesari pentru aceste achiziții”, a declarat Olaf Scholz, cancelarul Germaniei.

Pe de altă parte, China a criticat acțiunile occidentale în Ucraina, spunând că furnizarea de arme ofensive „nu va face decât să prelungească și să escaladeze conflictul”, într-o serie de observații făcute la ultimul briefing al Consiliului de Securitate al ONU, scrie The Guardian.

Ambasadorul chinez Zhang Jun a declarat că perspectiva unui conflict prelungit este „îngrijorătoare” și a cerut încetarea acestuia.

„Solicităm Rusiei și Ucrainei să adere la dialog și negociere și să pună bazele unor condiții de încetare a focului”, a spus Zhang Jun.

Ambasadorul a emis câteva critici la adresa liderilor occidentali cu privire la furnizarea de arme Ucrainei și la sancțiunile împotriva Rusiei.

„Continuarea trimiterii de arme ofensive nu va aduce pace. Nu va face decât să prelungească și să escaladeze conflictul și să agraveze și mai mult catastrofa umanitară.”

În ceea ce privește sancțiunile, el a susținut că țările în curs de dezvoltare „suportă greul”:

„Trebuie să acordăm atenție și să eliminăm impactul negativ al sancțiunilor... Sancțiunile au avut efecte de propagare grave, iar multe țări în curs de dezvoltare, care nu iau parte la conflict au plătit un preț mare pentru el. Acest lucru nu este nici corect, nici rezonabil...

De asemenea, trebuie subliniat că înghețarea arbitrară a rezervelor valutare ale altor țări constituie, de asemenea, o încălcare a suveranității, astfel de practici subminând fundamentul stabilității economice mondiale și aducând noi incertitudini și riscuri relațiilor internaționale.”