Parlamentarii vor să dezincrimineze abuzul în serviciu în MAI - Ministrul Lucian Bode scapă de plângerile penale

Parlamentarii PSD vor să dezincrimineze abuzul în serviciu comis în structurile Ministerului Afacerilor Interne. Potrivit unui proiect de lege pentru modificarea Statutului polițistului, încălcarea prevederilor de organizare obligatorie a concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de conducere nu mai este considerată infracțiune. Totodată, schimbările legislative vor permanentiza politizarea funcțiilor în MAI.

Mai 10, 2022 - 19:54
Urmărește-ne peGoogle news
Parlamentarii vor să dezincrimineze abuzul în serviciu în MAI - Ministrul Lucian Bode scapă de plângerile penale
Foto: Lucian Bode/ Facebook

Proiectul de modificare a Statutului polițistului, depus de parlamentarii PSD la Senat, va avea drept consecință nu numai dezincriminarea abuzului în serviciu al șefilor din MAI, ci și permanentizarea politizării funcțiilor de conducere în această instituție, atrag atenția sindicaliștii de la Europol, potrivit Național.ro.

Potrivit proiectului legislativ, polițistul va putea fi împuternicit pe funcție pe o perioadă de maximum 6 luni. Totodată, prelungirea împuternicirii va putea fi dispusă pentru încă maximum 6 luni, perioadă în care sunt obligatorii organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea postului, iar în cazul în care din motive obiective, acesta nu a putut fi organizat, persoana care a îndeplinit perioada maximă de un an prin împuternicire nu mai poate ocupa poziția respectivă prin împuternicire/desemnare/delegare, notează Național.ro.

”Practic, nu mai poți împuternici pe cineva pe funcție mai mult de un an, dar, în același timp, îi și albește pe cei care astăzi au comis infracțiunile de abuz în serviciu, pentru că nu au respectat acea prevedere de organizare obligatorie a concursului. Legea este foarte clară, dar acum, în proiect, vin și spun că, dacă din motive obiective nu se pot organiza concursuri, nu va mai fi nicio problemă. Iar motive obiective pot fi foarte multe și diverse. Proiectul le crează o portiță, pentru că până acum organizarea concursurilor era imperativă”, a declarat pentru Național.ro, Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Sindicaliștii din MAI au mai declarat, potrivit Național.ro, că au depus foarte multe plângeri penale, inclusiv una la Parchetul General pentru neorganizarea concursurilor, existând peste 2.500 de situații în care ar fi trebuit organizate concursuri obligatoriu și nu s-au organizat. De asemenea, potrivit surselor citate, sunt cazuri în care ministrul Afacerilor Interne trebuia să organizeze concursuri și nu a făcut-o, arată sindicaliștii.

”Practic, ei ce spun? Pentru că unii nu au respectat legea, le creăm acum portița să găsească o motivare. Dacă proiectul va trece la vot, îi albește pe cei care au comis infracțiuni și, mai mult de atât, o să-i rotească la nesfârșit pe împuterniciții pe funcție. Modificarea a apărut pe vremea lui Petre Tobă, care știind că urmează să plece de la minister, pe perioada guvernului tehnocrat, a inițiat un grup de lucru, care să vină cu modificări ale legii în așa fel încât să protejeze șefii împotriva politicului. Și atunci s-a trecut în lege că în mod obligatoriu se fac concursuri, iar nerespectarea acestei prevederi este abuz în serviciu, adică infracțiune. Faptul că nu s-a respectat prevederea până acum înseamnă o complicitate a mediului politic  și a instituțiilor publice, care a permis, dincolo de acest termen de 6 luni, să nu se organizeze concursuri”, a mai precizat președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Cosmin Andreica, potrivit Național.ro.

Pentru polițiștii de rând, modificările legislative sunt devastatoare, iar absolvenții școlilor de poliție vor fi obligați să rămână timp de 5 ani pe locurile în care au fost repartizați chiar dacă sunt din altă localitate.

”Nu poți să impui unui absolvent care este din Tulcea să profeseze, timp de cinci ani, la Oradea. Este o încălcare a dreptului constituțional, din punctul meu de vedere. O astfel de modificare legislativă ar fi trebuit să fie însoțită și de o metodologie privind recrutarea la județe, astfel încât candidații să nu se mai înscrie la școala de poliție, ci direct pentru locurile dintr-un anumit județ și atunci recrutarea s-ar face pe județe”, a mai afirmat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, potrivit Național.ro.

Sursa: Național.ro