Parchetul General a deschis dosar penal în cazul tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă

Un dosar penal in rem a fost deschis la Parchetul General în cazul tezei de doctorat a lui Nicolae Ciucă, fiind făcute cercetări pentru că există suspiciuni de plagiat, scrie Gândul.ro, care citează oficiali din cadrul unității de parchet.

Feb 10, 2022 - 11:55
Urmărește-ne peGoogle news
Parchetul General a deschis dosar penal în cazul tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă
Foto: Guvernul României

Conform surselor citate de Gândul.ro, se fac cercetări cu privire la fapte, nu la persoane, iar dosarul este instrumentat de procurorii de la Secția de Urmărire Penală și Criminalistică.

Infracțiunea vizată este cuprinsă în Legea privind drepturile de autor, art.197 alineatul 1, pentru care se pedepsește de la 6 luni la 3 ani sau amendă.

Dosarul a fost dechis în 27 ianuarie 2022, iar Gândul.ro notează, citând surse judiciare, că la baza ar există o sesizare, dar că nu se știe dacă e vorba de o persoană fizică sau juridică ce ar fi făcut acest demers.

În această cauza au fost ridicate deja documente de la Universitatea Națională de Apărare și urmează că în perioada următoare fie citați la parchet și premierul, dar și coordonatorul doctoratului și membrii comisiei de la universitate.

La jumătatea lunii ianuarie, jurnalista Emilia Șercan a afirmat în spațiul public că teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă ar cuprinde părți întregi copiate din alte lucrări de doctorat.

Ulterior, Universitatea Națională de Apărare „Carol I”(UnAp) a anunțat, în 18 ianuarie, că a inițiat demersurile legale, prin intermediul Comisiei de etică universitară, de verificare a respectării standardelor de calitate și de etică universitară în cazul tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă. Cererea a fost făcută chiar de către prim-ministru, după ce jurnalista de investigații Emilia Șercan l-a acuzat de plagiat.

Sursa: Gândul.ro