Pandora Papers: Acuzații de evaziune fiscală pe numele unor politicieni de top și vedete internaționale

Pandora Papers reprezintă o scurgere de aproape 12 milioane de documente care dezvăluie averea ascunsă, evitarea impozitelor și, în unele cazuri, spălarea banilor de către unii dintre cei mai bogați și puternici oameni ai lumii.

Pandora Papers: Acuzații de evaziune fiscală pe numele unor politicieni de top și vedete internaționale

Peste 600 de jurnaliști din 117 țări au căutat prin dosarele din 14 surse, luni de zile, găsind povești care sunt publicate săptămâna aceasta.

Datele au fost obținute de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ) din Washington DC, care a lucrat cu peste 140 de organizații media la cea mai mare anchetă mondială.

BBC Panorama și The Guardian au condus ancheta în Marea Britanie.

O sinteză a informațiilor arată astfel:

Președintele rus, Vladimir Putin, pe care SUA îl suspectează că are o avere secretă, nu apare cu nume și prenume în aceste dosare, dar există numeroși apropiați ai acestuia, inclusiv Petr Kolbin, cel mai bun prieten al său din copilărie, acum decedat, despre care adversarii politici l-au numit “Portofelul lui Putin”. Documentele fac referire și la o femeie (a cărei identitate încă nu a fost dezvăluită) cu care liderul rus ar fi avut o relație romantică.

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, care se prezintă ca un luptător împotriva corupției, și-a transferat participația de 25% dintr-o companie offshore unui prieten apropiat care lucrează acum ca și consilier de top al președintelui.

Fostul premier britanic Tony Blair și soția sa Cherie au evitat în mod legal plata unor impozite pe proprietate în valoare de 312 mii de lire sterline cumpărând cu 6,5 milioane de lire o clădire londoneză deținută parțial de familia unui proeminent ministru din Bahrain. Au făcut asta prin achiziționarea unei companii offshore din Insulele Virgine Britanice. Deși tranzacția nu este ilegală, acordul evidențiază o lacună legislativă care a permis proprietarilor bogați să nu plătească aceleași impozite ca și oamenii obișnuiți.

Regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, a adunat un imperiu imobiliar secret, în valoare de 100 de milioane de dolari, care se întinde din Malibu, la Washington și până la Londra.

Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, și soția sa, Mehriban Aliyeva, au tranzacționat proprietăți în UK în valoare de aproape 400 de milioane de lire sterline. Cea mai “jenantă” dintre acestea a fost vânzarea unei proprietăți chiar Coroanei britanice, care a plătit 67 de milioane de lire sterline unei companii paravan pentru o familie acuzată că și-a jefuit propria țară, prin corupție.

Prim-ministrul Republicii Cehe, Andrej Babiš, a folosit o companie offshore pentru a achiziționa un castel de 22 milioane de dolari în sudul Franței.

Președintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a fondat o firmă de avocatură care a ascuns activele unui controversat miliardar rus într-o firmă cu proprietari fictivi, relatează Biziday și HotNews.ro.

În total, ICIJ a stabilit legături între active offshore și 336 de directori și politicieni de vârf, care au creat aproape 1.000 de companii, dintre care mai mult de două treimi se află în Insulele Virgine Britanice.
Printre personalitățile expuse se numără cântăreața columbiană Shakira, modelul german Claudia Schiffer și legenda cricketului indian Sachin Tendulkar.
În majoritatea țărilor, aceste fapte nu pot fi urmărite penal. Dar în cazul liderilor, ICIJ subliniază că faptele descoperite sunt în contradicție cu discursul anticorupție susținut de unii dintre ei.
Înființat în 1997 de Centrul American pentru Integritate Publică, ICIJ a devenit o entitate independentă în 2017.
Rețeaua sa include 280 de jurnaliști de investigație din peste 100 de țări și teritorii, precum și aproximativ 100 de parteneri mass-media.
ICIJ a devenit cunoscut la începutul lunii aprilie 2016 odată cu publicarea „Panama Papers”, o anchetă bazată pe aproximativ 11,5 milioane de documente ale unei firme de avocatură din Panama.