OSCE: Lucrăm pentru asigurarea unei soluții pașnice pentru rezolvarea conflictului din Transnistria

OSCE va lucra în continuare pentru asigurare unei soluţii paşnice şi durabile pentru conflictul transnistrean, cu respectarea suveranităţii, integrităţii teritoriale şi independenţei ţării, cu statut special pentru Transnistria. În contextul luptelor din Ucraina, devine şi mai importantă utilizarea dialogului şi măsurilor de consolidare a încrederii în procesul de soluţionare a diferendului, transmite IPN.

Mar 25, 2022 - 14:35
Urmărește-ne peGoogle news
OSCE: Lucrăm pentru asigurarea unei soluții pașnice pentru rezolvarea conflictului din Transnistria
Foto: Zbigniew Rau/OSCE

Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă la Chişinău, de către preşedintele în exerciţiu al OSCE, ministrul afacerilor externe al Poloniei, Zbigniew Rau.

Zbigniew Rau a remarcat că statutul special pentru Transnistria înseamnă integrarea într-o Republică Moldova paşnică şi democratică, unde sunt respectate drepturile omului şi unde societatea civilă se bucură de acele privilegii care sunt tipice pentru un stat democratic, unde există supremaţia legii. Preşedintele în exerciţiu al OSCE spune că este dificil de estimat când se va putea reuni formatul de negocieri „5+2” şi că nu este momentul potrivit pentru speculaţii la acest subiect.De asemenea, el a remarcat că războiul din Ucraina arată cât de periculoasă este problema muniţiilor de la Cobasna.

„Războiul arată cât de periculoasă poate fi situaţia atunci când lucrurile scapă de sub control. Trebuie să ne concentrăm atenţia asupra acestei probleme vechi şi nesoluţionate”, a subliniat  Zbigniew Rau.Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe şi integrării europene, a spus că Republica Moldova îşi doreşte o reglementare a conflictului transnistrean pe cale politică, prin negocieri, prin dialog. Această soluţie trebuie să fie bazată pe principiul suveranităţii, integrităţii teritoriale în frontierele internaţional recunoscute ale Republicii Moldova, cu respectarea drepturile şi libertăţilor fundamentale ale omului în regiunea transnistreană şi în întreaga ţară.Întrebat despre o eventuală agresiune a Rusiei în regiunea transnistreană, Nicu Popescu a spus că fiecare persoană de pe continent este afectată de  războiul din Ucraina, se simte mai puţin sigură decât până la izbucnirea lui. În acelaşi timp, reieşind din faptul că Moldova e un stat neutru, nu există motive ca să devină ţinta acţiunilor ostile. Sigur nu poate prezice cum va evolua situaţia. Orice guvern e obligat să se pregătească de tot spectrul de scenarii care pot fi aplicate faţă de orice stat.Pentru noi singura modalitate de a reglementa conflictul transnistrean este calea paşnică, a negocierilor, şi e sigur că practic fiecare persoană care locuieşte în Republica Moldova, care include şi regiunea transnistreană, îşi doreşte ca Moldova să-şi menţină starea de pace şi nimeni din concetăţeni nu-şi doreşte ca o anumită parte a ţării noastre să fie implicate în aceste ostilităţi”, a declarat vicepremierul.Nicu Popescu a condamnat agresiunea Rusiei asupra Ucrainei şi şi-a manifestat sprijinul ferm pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.

Sursa: Adevărul.ro