Filarmonica din Zagreb a eliminat din program două compoziții de Ceaikovski

Orchestra Filarmonicii din Zagreb a scos din programul serii de vineri, 25 februarie, două interpretări ale compozitorului rus Piotr Ilici Ceaikovski.

Feb 25, 2022 - 23:19
Feb 25, 2022 - 23:26
Urmărește-ne peGoogle news
Filarmonica din Zagreb a eliminat din program două compoziții de Ceaikovski
Foto: Filarmonica din Zagreb/ imagine cu caracter ilustrativ

Cele două interpretări au fost scoase în semn de solidaritate cu Ucraina după invazia acesteia de către Rusia, argumentează conducerea filarmonicii citată de AFP.

”Din cauza noii situaţii din Ucraina, care afectează întreaga lume şi provoacă convulsii teribile, Orchestra Filarmonicii din Zagreb (...) îşi exprimă solidaritatea cu poporul ucrainean şi modifică programul din această seară în consecinţă”, se arată pe site-ul său.

Din cele trei compoziţii care urmau să fie interpretate în Sala de concerte Vatroslav Lisinski, a rămas doar Concertul pentru vioară în Re major.

Celelalte două lucrări au fost înlocuite de unele semnate de Ludwig van Beethoven şi Samuel Barber. Teatrul Naţional din Zagreb a anunţat că un concert intitulat "Serenada rusă", programat pentru 6 martie, va fi de asemenea anulat, invocând "motive tehnice".

Renumitul dirijor rus Valeri Gergiev, despre care se spune că este un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, a fost scos din programul unei serii de concerte la Carnegie Hall din New York